Смес от метан и водород – възможност за по-чист обществен транспорт

Начало > Събития > Интелигентни градове > Новини > • Новини > Смес от метан и водород – възможност за по-чист обществен транспорт

Покажи Страниците

Смес от метан и водород чертае нова визия за по-чист обществен транспорт в Италия и по света.

Водородът като гориво. Обществен транспорт без дизелови изпарения. Мечта, която зарежда стремежите към чисто и устойчиво придвижване, без зависимост от изкопаемите горива. Пътят до масовото навлизане на автобусите с горивни клетки, зареждани с водород, е дълъг. В Италия са решили да го извървят. Целенасочено и крачка по крачка. В Равена са наясно, че сегашният етап минава през хибридите. Заложили са на
съчетанието между водород и метан и вече отчитат завидни успехи. Алдо Фумагали, директор на компания, свързана с изграждането на зарядните станции за водород и метан, разкри подробности за проекта
пред “Зелена светлина – на фокус”.

Алдо Фумагали Ромарио, вицепрезидент на Асолобмарда: “Ние зареждаме автобусите със смес от метан и водород. Защо ли? Ползите са няколко. Защото при използването на водород накрая се отделя само вода. Това намалява и емисиите от въглероден диоксид. Освен това ние намаляваме и консумацията на гориво като цяло. Разходите спадат с 13 процента.”

Миналата година между януари и септември автобусите са били тествани при нормални градски условия. Отчетените резултати при пробег 45 хиляди километра са многообещаващи за прилагането на модела и в други градове. Например в индустриално развитата област на Милано.

Алдо Фумагали Ромарио, вицепрезидент на Асолобмарда: “Водородните станции могат да променят представите за градски транспорт не само в Милано, но и в други големи градове. Като София, защо не… Нуждата от намаляване на вредните емисии съществува
навсякъде. Търсят се решения за бензиновите и дизеловите двигатели.

Добрите показатели на този етап водят и към мечтаната електромобилност на базата на горивни клетки, които използват водород, за да произвеждат електрическа енергия за електродвигателите. На този етап много важна е захранващата инфраструктура. Станциите. Тези са направени така, че да осигуряват енергия и за хибридни автобуси и коли на метан и водород, и за чисти електромобили в бъдеще. Така не само
общественият, но и личният транспорт попадат в целите за намаляване на вредните емисии. Тук идва и балансиращият въпрос за инвестициите между технологии, наличен транспорт и горива. Отговорът е повече от
точен.

Алдо Фумагали Ромарио, вицепрезидент на Асолобмарда: “Сместа от метан и водород изисква малки промени в двигателя, които обаче не са скъпи. Можете да използвате дори стари автобуси, с нормални двигатели и с малка инвестиция можете да ги конвертирате и в резултат да пуснете по пътищата автобуси, работещи на метан и водород. Това е интересно, защото се случва за няколко хиляди евро. Не е нужно да се купуват чисто нови автобуси. Е, разбира се, може да се пуснат и нови, но и в двата случая стартът е възможен.

Самите станции в автобусните депа осигуряват целодневен пробег по съответната линия с едно зареждане. Така се пестят още разходи и място. Зареждането на един автобус става бързо – за 10 до 15 минути. Възможностите на системата за по-чисто и устойчиво захранване на градския транспорт са много. Подробности за нея ще бъдат представени в София в началото на март на Международното изложение и форум за Енергийна ефективност и възобновяема енергия. Навлизането на водорода е само част от новата
визия за така наречените умни градове – тези с по-чист и ефективен транспорт, по-интелигентно организирани комуникации и архитектура.

Към новината: http://bnt.bg/predavanyia/zelena-svetlina/zelena-svetlina-na-fokus-25-fevruari-2014-smes-ot-metan-i-vodorod-va-zmozhnost-za-po-chist-obshtestven-transport

Управление на отпадъци и рециклиране

Зелени съвети - Научете как можете да намалите въздействието върху околната среда от ежедневните си дейности, независимо дали сте у дома, на работното си място или на път.

Издание 2016
бе реализирано