Компостирането спасява 40% от отпадъците

С участието на водещи компании като EREMA, Komptech, International Baler Service, Weiss, Братя Пашев, Екорек, Роланд Трейдинг и др. изложението „Save the Planet” ще се превърне в място за обмяна на опит и трансфер на нови продукти към региона на Югоизточна Европа.

В паралелната конференция акцент ще бъде Европейският ден „Най-добри практики в управлението на отпадъци и ресурси в рамките на ЕС” с участието на експерти от ЕК - Генерални дирекции „Регионална политика” и „Околна среда”, ACR+, ENEP и др.

Предлагаме на Вашето внимание интервю с Анна Пеева, управител на фирма Компоста, изложител на „Save the Planet” 2014. В него ще научите интересни факти за предизвикателствата, процеса на компостиране и неговите ползи.

В този брой на електронния бюлетин ще Ви представим и biogas13 – събитие, организирано от нашия партньор Agre Compost & Biogas (Австрия).

Приятно четене от екипа на Виа Експо!


T 032/ 912 900 | E  office@viaexpo.com | W  www.viaexpo.com

Брошура  Изложение Конференция  Абонамент за е-бюлетинОсновни медийни партньори:          


Интервю с Анна Пеева, управител на Компоста ЕООД

Името на фирмата Ви е Composting Queen – кое е Вашето предимство?
 

Вярваме, че компостирането е кралско действие – елегантно, приятно, винаги изпълнено с достойнство – именно това е причината да изберем името „Кралицата на Компостирането”, което налагаме като запазена марка. Наименованието на  нашата фирма е Компоста ЕООД.
 

Вие предлагате на пазара 3 модела градински термокомпостери Joraform от Швеция. С какви видове отпадъци работят и какъв е крайният продукт?

Компостерите на Joraform приемат и обработват всички видове кухненски и градински органични отпадъци, които са 40% от битовите ни отпадъци. Нашите компостери са „термо“, защото в техните камери на втората седмица от началото на компостиращия процес постигаме температура от 45 С до 7 С, определящо тяхното изключително качество. Високата температура е гаранция за хигиеничния краен продукт - компоста, към който всички се стремим – без патогени, салмонела и семена на плевели. Именно заради това използваме и термина „термо“, когато презентираме компостерите на Joraform.


Какъв е интересът към уредите за професионално компостиране?

Всички ресторанти, столове за обществено хранене, детски градини, училища, техникуми, гимназии, колежи и университети произвеждат сериозни количества хранителни отпадъци на ден – между 10 и 100 кг. Те могат да се възползват от огромното предимство да преработят кухненските си отпадъци на място – там, където те се генерират.  За да започват нещата да се случват у нас трябва да променим нашето мислене и да се ръководим от идеята, че нашият боклук е наша грижа. Но тук е мястото да отбележа ключовата роля на общините. Необходимо е да се въведе система от стимули – като отстъпка от такса „Смет”, която е практика в редица държави.

Към цялото интервю ...


biogas13

Конгресът biogas13 ще се проведе от 4-ти до 5-ти декември 2013 г. в Санкт Пьолтен  (Австрия). Австрийската асоциация за биогаз и компост отправя покана към оператори на депата, изследователи, производители и политици да вземат участие в събитието, което е с подкрепата на klima:aktiv, инициатива за опазване на климата на Федералното министерство на Австрия за селско и горско стопанство, опазване на околната среда и водите.

За повече информация относно програмата, кликнете тук или посетете нашия уеб сайт www.kompost-biogas.info.