50% от пластмасовите отпадъци в ЕС се депонират, четвърт се изгарят

Начало > Събития > Изложба Управление на отпадъците и рециклиране > Новини > • Еко новини > 50% от пластмасовите отпадъци в ЕС се депонират, четвърт се изгарят

Покажи Страниците
2013-10-01 12:19:29

50% от пластмасовите отпадъци в ЕС се депонират, четвърт се изгарят

от GreenTech.bg на 01/10/2013

Дори в онези европейски страни, които са най-напреднали по отношение на рециклирането и доброто управление на отпадъците, рециклирането на пластмасата е на слабо ниво. През 2012 г. само около 24% от пластмасите в ЕС са събрани за рециклиране. Около 50% от пластмасите все още се депонират, а останалата част се изгарят. Това трябва да се промени!“ – звяви Янез Поточник, европейският комисар по околната среда, в речта си за откриването на конференцията „Ролята на пластмасата в циркулярната икономика“.

Пластмасата има чудесни качества – разнообразна, здрава, евтина и лека. Употребата на пластмаса расте с по 5% всяка година в ЕС. Днес никой човек не може да си представи живота си изцяло без пластмаса. В същото време тя все повече трови природата ни. Затова трябва много внимателно да се вгледаме в това как я използваме.

След проведено проучване в индустрията, резултатите от което все още се анализират и обощават, може да се каже, че има четири основни направления за промяна в използването на пластмасите днес, посочи Поточник. Първта е проектирането на продуктите – то трябва да се прави с мисъл за повторното използване на вложената суровина. Токсичните химикали следва да бъдат изведени от употреба. Истинската цена на пластмасата трябва да включва и нейното събиране и рециклиране.

Към цялата новина: http://www.greentech.bg/?p=45928

Международна изложба за Управление на отпадъците и рециклиране за Югоизточна Европа.
Растящите и неоползотворени количества отпадъци са едно от основните предизвикателства у нас.
Начална дата на събитието:Вторник Март 27, 09:30
Крайна дата :Четвъртък Март 29, 19:30
Интер Експо Център
бул. Цариградско шосе 147
България, София 1784
Вход свободен

CleanExBg - почистване и хигиена

Зелени съвети - Научете как можете да намалите въздействието върху околната среда от ежедневните си дейности, независимо дали сте у дома, на работното си място или на път.

Издание 2016
бе реализирано