Изложение и форум за устойчиви технологии секция Екология – отпадъци, рециклиране, въздух 7-9 април 2020 г., ИЕЦ, София

2016-01-14 10:37:43

Интервю с д-р Ралица Ангелова, заместник-изпълнителен директор на БалБок Инженеринг АД

Г-жо Ангелова, БалБок Инженеринг предлага услуги за третиране и събиране на опасни отпадъци. Според нашето законодателство кои отпадъци се определят като такива?

Според националното ни законодателство „опасни отпадъци“ са отпадъците, които притежават едно или повече опасни свойства и са опасни както за хората, така и за околната среда – например са токсични, запалими, корозивни, дразнещи, инфекциозни, канцерогенни и др. Всички те са обект на дейността на дружеството. БалБок Инженеринг АД е водеща компания в областта на опазването на околната среда и управлението на отпадъци с 25-годишна история. Дейността ни е свързана както с управление на отпадъци, консултации и обучение, така и с научно-изследователска работа и управление на проекти.

Кои са вашите решения и за кои индустрии са подходящи?

БалБок Инженеринг предлага комплексни услуги в управлението на отпадъци и опазването на околната среда за индустриални предприятия, държавата и общините. Обезвреждаме и оползотворяваме производствени и опасни отпадъци, а също така много успешно събираме и опасни отпадъци от домакинствата.

Как се развива системата за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата и има ли възможност гражданите да се възползват от нея целогодишно?

Системата за разделно събиране и обезвреждане на опасни отпадъци от домакинствата е една наистина успешна система. Със Столична община работим вече четири години, продължаваме и през следващите две. От 2014 г. организираме мобилни пунктове и в много общини на страната. Столичани се възползват от системата целогодишно – имат възможност да предават своите опасни отпадъци както на мобилен пункт по предварително утвърден график, така и след заявка за посещение на адрес. Другите общини засега предпочитат няколкодневни кампании - два или три пъти в годината.

Какви цели си поставяте с участието си в Sаve the Planet 2016 и какво ще представите?

Основният акцент в представянето на БалБок Инженеринг АД на изложението през 2016 г. е свързан с реализирането на Проект „Еко-иновативна система за управление на отпадъци с неизвестен състав и произход в България“. Проектът се изпълнява в период от 10 месеца и като резултат ще бъдат създадени: централна химична лаборатория в Стара Загора, оборудвана за качествени и количествени анализи на проби от отпадъци; мобилна лаборатория, оборудвана за вземане на проби и анализи на място; наръчник за идентифициране на отпадъци и информационна система.

Имаме амбицията да покажем и представим оборудваната Мобилната лаборатория и информационната система, която ще улесни проследяването на извършваните от нас дейности с отпадъци, както и  достъпа на клиентите до нашите услуги.

Моля да ни запознаете накратко със споменатия и наскоро стартирал проект “Еко-иновативна система за управление на отпадъци с неизвестен състав и произход в България”. Какви резултати очаквате?

Еко-иновативната система за управление на отпадъци с неизвестен състав и произход в България обхваща въвеждане на място на технологии и процеси за управление на замърсяването от исторически складирани, лошо управлявани, изоставени или незаконно изхвърлени отпадъци, които също така могат да бъдат и опасни.

Разработването и прилагането на системата гарантира по-устойчиви решения, предоставяне на нова услуга по управление на отпадъците с неизвестен състав и произход в страната и засилване на пазарната позиция и конкурентоспособност на БалБок Инженеринг АД.

Проект „Еко-иновативна система за управление на отпадъци с неизвестен състав и произход в България“ се осъществява с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежкия Финансов Механизъм 2009-2014 в рамките на Програмна област BG 10 „Иновации в зелената индустрия“. Програмен оператор е държавната агенция Иновация Норвегия към норвежкото министерство на търговията, промишлеността и рибарството. Мотото на Програмата е „Добре за бизнеса – добре за околната среда“.

Още от секцията "Управление на отпадъци и рециклиране: 7 – 9.04.2020" :
  • Olivier Molinet - Регионален мениджър Продажби, Menart SPRL
  • Интервю с г-жа Angela Thaller, REDWAVE
  • Интервю с Бо Йохансен – експортен директор във Weiss A/S
  • Андрес Кроненберг - Вицепрезидент на „Маркетинг и продажби“ на Hitachi Zosen Inova (HZI)
  • Съдове за разделно събиране и компостиране на Save the Planet
  • Интервю с г-н Николай Пашев, управител на фирма „Братя Пашев“ ООД
  • EREMA представя последните си продуктови подобрения
  • Интервю с г-н Г. Цинонис, Mениджър продажби, DIMTECH S.A.
  • Herbert Krickl, управител на Krickl Waagen Systeme
  • Прайм Технолоджийс ООД - компетентни решения за оператори на регионални депа, фирми за комунални услуги, в областта на строителството и добивната индустрия.
  • Интервю с Marina Doubell от INNOVA
  • Conrad Verplancke – инженер продажби, Valvan Baling Systems
  • Маркус Майерхофер, регионален мениджър продажби, Komptech GmbH
  • Интервю с г-жа Чинция Бруно, Директор на Офиса в София на ИЧЕ
  • Кристиано Перин – Търговски директор, Forrec
  • Машини и и инсталации за рециклиране на отпадъци
  • Интервю с г-н Петер Стемпфли, Hybag Automationen
  • Интервю с Питър Фидлер – търговски директор, IFE Aufbereitungstechnik GmbH
  • Интервю с Даниела Русо, Think Beyond Plastic, която участваше като лектор в седмото издание на Конференцията за отпадъци и рециклиране ‘Save the Planet’ 2016
  • Двама министри откриха Форума и изложенията за устойчива енергия, градове и управление на отпадъци
  • ЕЕ и ВЕ и Save the Planet ще представят решения за оползотворяване на отпадъците в селското стопанство
  • Позивамо вас да посетите међународне изложбе и конференције о ЕЕ и ОИЕ
  • Ве покануваме да ги посетите меѓународните саеми и конференции за ЕЕ и ОЕ
  • Добри практики за общините
  • ЕНЕРГЕТИКА, ГРАДОВЕ И ОТПАДЪЦИ – кои са съвременните решения за тяхното устойчиво управление?
  • Премиjере производа на тематским саjмовима и актуелни теме на екоконференциjама за jугоисточну европу
  • Как иновациите превръщат отпадъците в суровини и енергия?
  • Еurotools търси бизнес партньори в Югоизточна Европа
  • Lindner-Recyclingtech – за втори път на Save the Planet
  • Енергийно оползотворяване на отпадъци чрез технологията на MARTIN
  • Качество от Швейцария – оборудване за третиране на биоотпадъци
  • Интервю с Надин Де Грийф, генерален секретар, Европейска федерация за управление на отпадъците и опазване на околната среда
  • EREMA ще представи новата технология RegrindPro®
  • Интервю с Лаура Куартерони, експерт продажби, Molinari S.r.l.
  • БалБок Инженеринг АД ще представи мобилната лаборатория и информационната система
  • Нова продуктова премиера от Weiss A/S
  • Силно международно присъствие се очаква на Save the Planet 2016
  • Eнергийно ефективни технологии за рециклиране, представени от фирма Братя Пашев