Енергийна ефективност и ВЕИ 16 – 18.04.2019

Биогаз инсталации в България

2018-10-03 17:15:27

„Белфри ООД - водещ доставчик на оборудване за биогаз инсталации, който за поредна година ще вземе участие в изложението за Енергийна ефективност и възобновяема енергия от 16 до 18 април 2019г. в София.

Интервю с инж. Христо Панайотов, управител на фирма Белфри ООД.

• За кого са подходящи биогаз инсталациите?

Всеки технологичен процес, който генерира органична маса с необходимия състав и в достатъчно количество, е потенциален източник на биоенергия. Към момента технологията се прилага успешно в пречиствателни станции за отпадъчни води, селското стопанство, хранително-вкусовата и целулозно -хартиената промишленост.

• Създават ли се проблеми за хората и природата при такава инсталация?

Биогаз инсталациите имат много малък екологичен отпечатък при условие, че са проектирани и изпълнени качествено. В общият случай те извличат енергия от органична маса, която е отпадък от производствен процес и в този смисъл спомагат за редуциране количеството на отпадъка и повишават общата ефективност на производството. Полученият биогаз, за разлика от слънчевата и ветровата енергия, е постоянен източник на енергия. Обикновено миризмите са основният проблем и ние се стремим да предложим иновативни и ефективни решения за ограничаването им.

• Г-н Панайотов, какви продукти и услуги предлагате?

Предлаганото оборудване покрива широк спектър от приложения по линията на биогаза като:

- куполи, люкове, пеноуловители, предпазни клапани и други елементи за метантанкове и биореактори
- газови филтри и кондензоотделители
- системи за сероочистване – биологично и сорбционно
- охлаждане и осушаване на газа
- инсталации за ъпгрейд на биогаз до биометан
- двойномембранни газхолдери – стандартни и покривен тип, газови торби
- газодувки за транспортиране и нагнетяване на газ,
- факли за изгаряне на биогаз и сметищен газ.
- системи за контрол на миризмите – биофилтрация и покривала за басейни и съдове,

Освен стандартно оборудване, фирмата разполага с капацитет за модифициране на компонентите, съобразно потребностите на всеки един клиент и проект.

Приоритет в работата ни е осигуряване на индивидуален подход и внимание към детайлите с цел надеждна и дълготрайна работа на системата. Имаме богат опит в предлагането на биогаз оборудване, като нашите международни партньори оптимизират предложените технически решения за българския пазар. Освен това фирмата развива следпродажбена сервизна дейност и поддръжка на доставеното оборудване.

• Какви са основните сфери на приложение на оборудването?

Основни области на приложение на изброеното оборудване са:

- Биогаз инсталации в пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ);
- Биогаз инсталации в хранително-вкусова промишленост и селското стопанство.
- Газоулавящи инсталации към депа за твърди битови отпадъци;
- Ограничаване на миризмите в биогаз инсталации и промишлени процеси
- Ограничаване на загубите на топлина и суровина в резултат на изпарение;
- Обрастване и развитие на водорасли в открити водоеми и др.

• Разкажете за Ваши реализирани проекти.

През тази година Белфри ООД завърши успешно доставка и монтаж на газхолдер 1580 м3 и утилизационно оборудване в рамките на проект за биогаз производство в предприятие от хранително-вкусовата промишленост. Освен това фирмата реализира успешно доставки на компоненти за биогаз инсталации в ПСОВ.

• Какво ще представите по време на изложението за Енергийна ефективност и възобновяема енергия?

Освен стандартното оборудване като газхолдери, газови факли, оборудване за метантанкове и пречистване на биогаз, като акцент в настоящото изложение ще насочим вниманието на нашите настоящи и потенциални клиенти към предлаганите от нас авангардни сероочистващи технологии и оборудване. Повишаването на качеството на биогаза има съществено отражение в ефективността на утилизиращото оборудване и стойността на разходите за поддръжка и експлоатация.

• Какви посетители искате да срещнете на щанда си през 2019 г?

Представеното оборудване ще представлява интерес за всички инвеститори от секторите селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, комунални и промишлени пречиствателни инсталации, както и за представителите на проектантски, строителни и инженерингови компании ангажирани в реализацията на нови проекти или в модернизацията на съществуващи инсталации за добив и утилизация на биогаз.

• Какви са Вашите виждания за развитието на сектора на биогаз и какви проблеми виждате в него?

В момента биогаз инсталациите в България са над 30. Потенциалът на технологията продължава да се реализира съгласно нашите очаквания. За съжаление все повече се увеличават проектите, в които използваната технология и доставеното оборудване не работят максимално ефективно заедно. В резултат инсталациите не могат да постигнат заложените при проектирането параметри за добив и качество на биогаза, което силно увеличава срока за изплащане на инвестицията при високи експлоатационните разходи.

Затова основни приоритети в нашата работа са ефективната комуникация с клиентите на етап проектиране и оптимизация на параметрите на оборудването за всяка конкретна инсталация. Нашите настоящи клиенти оценяват високо и качеството на след продажбеното обслужване, което ние предлагаме 24часа/7дни в седмицата. Това е едно от нещата, които ни отличават от нашите конкуренти.

Още от секцията "Енергийна ефективност и ВЕИ 16 – 18.04.2019" :
  • Позеленява ли бизнесът
  • Двама министри откриха Форума и изложенията за устойчива енергия, градове и управление на отпадъци
  • Нови решения за общините
  • ЕЕ и ВЕ и Save the Planet ще представят решения за оползотворяване на отпадъците в селското стопанство
  • Позивамо вас да посетите међународне изложбе и конференције о ЕЕ и ОИЕ
  • Ве покануваме да ги посетите меѓународните саеми и конференции за ЕЕ и ОЕ (eнергетска ефикасност и обновлива енергија), Smart Cities (паметни градови) и Save the Planet (управување со отпадот)
  • Технологиите, които променят енергетиката, градовете и начина на управление на отпадъците
  • ЕНЕРГЕТИКА, ГРАДОВЕ И ОТПАДЪЦИ – кои са съвременните решения за тяхното устойчиво управление?
  • Премиjере производа на тематским саjмовима и актуелни теме на екоконференциjама за jугоисточну европу
  • Котли и енергийни системи за българската индустрия от AMBITERMO (Португалия)
  • Решения за директно оползотворяване на геотермална енергия са приложими и в България
  • Енергийно оползотворяване на отпадъци чрез технологията на MARTIN