Изложение интелигентни градове 16 – 18.04.2019

ИНОВАТИВЕН ЦЕНТЪР ЗА ИНТЕГРИРАНО УПРАВЛЕНИЕ КАЧЕСТВОТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ

2017-02-16 12:56:45

ИНОВАТИВЕН ЦЕНТЪР ЗА ИНТЕГРИРАНО УПРАВЛЕНИЕ КАЧЕСТВОТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ

Тази година повреме на изложението Smart Cities ще бъде представена мобилна лаборатория за измерване параметри за качество на атмосферния въздух (КАВ). Тя е част от модерен иновативен център за изследване, анализ, наблюдение, моделиране на КАВ, енергийно потребление и емисии парникови газове на местно ниво. Центърът е плод на сътрудничеството на Асоциацията на българските енергийни агенции и Енергийна агенция – Пловдив и единствен по рода си на Балканите използва най-съвременни информационни и комуникационни технологии и софтуерни продукти за цялостен анализ на КАВ.

Създаден е в подкрепа на разработването и прилагането на интегрирани политики за намаляване на енергийното потребление и емисиите основни замърсители  на атмосферата и парникови газове от национални и местни власти.

Центърът разполага с мобилна станция-лаборатория, която може да бъде позиционирана в различни точки за определяне параметрите на КАВ – фини прахови частици, азотни оксиди и метеорологични данни. Информация от нея могат да се използват за проверка на жалби и сигнали за превишаване на пределно допустимите концентрации и за моделиране на замърсяване при бедствия и аварии. В допълнение към това оборудване, центърът разполага с уреди за измерване и контрол на емисиите от горивни инсталации – общ прах и газ анализатор.

Центърът използва най-разпространената и функционална система за анализ и прогнозиране на КАВ – Airviro, която служи за съхранение и обработка на данни, дисперсионно моделиране и информация в реално време. Тя позволява да се оценяват предприети мерки като инструмент за местните власти при взимането на икономически и социално отговорни решения по отношението на качество на въздуха и климатичните промени.

Екипът на центъра е разработил програмите за намаляване на фините прахови частици, азотни оксиди и полиароматни въглеводороди на общините Пловдив, Шумен, Хасково, Видин и Смолян и моделира КАВ за община Бургас.

Още от секцията "Изложение интелигентни градове 16 – 18.04.2019" :
  • Интелигентни решения за сградна автоматизация от Вилмат
  • Виртуална обсерватория за енергия, околна среда и климат за общините на Smart Cities 2016
  • “Очакваме ускорено развитие на Югоизточна Европа в областта на IT.” – интервю с Ралф Гамбета, лектор в Smart Cities
  • Информационната система за интелигентни градове би могла да бъде от голяма полза за балканските страни
  • Ще покажем аспектите на националната политика в областта на информационните технологии за иновативни интелигентни решения
  • К.Чепъков ще популяризира интелигентни решения за дома и офиса
  • „Надяваме се да постигнем по-амбициозни цели по отношение на енергийната ефективност в сградите“
  • Закупуване на билети за градски транспорт с един клик
  • Технологичната революция в градовете
  • Велдим-1 ООД ще представи интелигентни системи на „Smart Cities“ 2015
  • Решенията на ICONICS за сградна автоматизация
  • „Smart Cities“ 2015 стана партньор на „One Architecture Week” 2014
  • Интелигентни транспортни системи се внедряват в България
  • CPM Europe, Global Hydro Energy, Филкаб, Регионален Е-Клъстер и Термопомпени системи ще участват на изложението „EE & ВЕ”и “Интелигентни градове” 2014
  • Новите акценти във Екофорума и изложбата „Енергийна ефективност & възобновяема енергия“ и „Интелигентни градове“
  • Югоизточна Европа се нуждае от интелигентни и екологични технологии за прехода към устойчиво развитие
  • EBIOSS Energy, Омния Контракторс и Филтър станаха част от EE & ВЕ и Smart Cities 2014
  • Как технологиите могат да управляват градовете по-интелигентно?
  • Clicko ще представи своята телематична платформа с конкретни примери на Smart Cities 2014
  • Издание 2018:

Под патронажа на: