Енергийна ефективност и ВЕИ 27 – 29.03.2018

2014-11-05 09:29:50

Биогаз инсталациите  - алтернатива за производство на енергия и решение на проблема с биоотпадъците

Интервю с инж. Чавдар Айгътов – управител на фирма ЕLLON, изложител на ЕЕ & ВЕ 2015

Все повече домакинства избират по-екологични и икономични алтернативи за отопление. Индустриалните предприятия и фермите постепенно налагат практиката на оползотворяване на своите биоотпадъци с цел производство на енергия за собствени нужди.
Според проучвания на Европейската асоциация за биомаса биоенергията ще запази своите лидерски позиции в микса на възобновяемата енергия с дял от 62%.

Благоприятни са тенденциите и в страните от Югоизточна Европа поради добре развитите горско и селско стопанство.

От 11-ти до 13-ти март в София ще се проведе 11-тото изложение за енергийна ефективност и възобновяема енергия (EE & ВЕ). През 2015 г. ще има отново силно участие на компании, които ще покажат технологии за производство на биогорива и на енергия от биомаса.
Бихме искали да Ви представим дейността на един от изложителите. Каква е новата посока на нейното развитие - това ще разберем от интервюто с инж. Айгътов, управител на ELLON.

● Г-н Айгътов, ELLON е компания, работеща в сферата на ОВК. Наскоро открихте електроцентрала на биогаз в Цалапица – моля да ни разкажете повече за това модерно съоръжение.
Проектът Биона Газ е биогаз инсталация с общ капацитет 1.5 MWe. Основното зареждане на ферментора е от смес на говежди тор с допълнителни продукти като царевичен силаж и слама. Инсталацията е локализирана в землището на с. Цалапица.

Състои се от силажоподаващо устройство, система за зареждане от помпа и режещо устройство, два основни ферментора в комбинация с един краен ферментор, пресов сепаратор, лагуни, абонатна станция и когенераторно помещение със стая за мониторинг и управление.

Високата ефективност се реализира чрез двустепенна ферментация с краен ферментор в комбинация с подобрена технология на смесване. Процесите са изцяло автоматизирани. Количествата, които дневно се влагат във ферменторите, са 55 тона тор и 70 тона силаж. Силажът се запазва от реколта до реколта в огромни ръкави направо на полето.

Изходящият материал - биологичен тор, отива за торене на земите, на които се произвеждат царевичните силажи, а сухото вещество може да се пакетира за нуждите на цветопроизводството. С електроцентралата на биогаз се изпълнява едно съществено изискване на ЕС, а то е, че всички кравеферми трябва да имат свои лагуни, в които да събират тора от животните.

● Върху какви проекти в областта на биоенергията работите в момента и как визирате развитието на ELLON в това направление?
Фирма Еллон  е дъщерна фирма на Атаро Клима ЕООД, чиято дейност е в областта на вентилацията и климатизацията. Началото й  поставено през 2010 година в Пловдив с цел производство, разработка, проектиране на системи в областта на ОВК-инсталациите и монтажни конструкции за фотоволтаични инсталации. От две години Еллон работи в сферата на биогаз инсталациите.

Със сигурност и други партньори от фотоволтаичния сектор ще споделят мнението, че бъдещето на ВЕИ сектора са биогаз и биомаса централите. В тази връзка ние бързаме да отговорим на търсенето на пазара и за целта поддържаме непрекъснат контакт с българските фермери. По Нитратната директива фермерите могат да изградят такива централи, като от една страна ще оползотворят добития животински тор, а от друга ще получават средства от енергоразпределителните дружества. Биогазта е нещо различно, чисто законодателно е уредено самостоятелно. Добитата топлина освен за производство на електричество може да се използва за сушилни и оранжерии, намалявайки чувствително разходите за отопление.

● Вашата компания ще участва отново на „EE & ВЕ” 2015 – какво ново ще представите и с какви клиенти бихте искали да се срещнете по време на събитието?

Профилът на нашите бъдещи клиенти е на хора, занимаващи се с животновъдство, защото именно те се сблъскват с торовия проблем. Необходимо е да се отглеждат над 200 броя едър рогат добитък или необходимия брой прасета, както и да се сключи договор за изкупуване на силаж или да има наличие на собствена земя  за производството му. Към настоящия момент по-дребните стопанства и малките производители имат проблеми с финансирането, защото изграждането на биогаз централа изисква много средства.

Чудесна възможност е, че през новия  Програмен период има опция за финансиране на подобен тип инсталации, тъй като по този начин се решава проблемът с отпадъчните продукти.

Това ще бъде за тяхно улеснение и в тяхна полза. Законът за инсталациите на биогаз дава голям приоритет на животновъдите от тази гледна точка. Еллон е единствената българска компания, която  едновременно проектира и изгражда биогаз инсталации в България. Затова ще се радваме, ако с българските фермери си подадем ръка.

Пресинформация за "Енергийна ефективност и ВЕИ 27 – 29.03.2018" :
  • „Хермес Солар“ ООД взе участие в провеждащото се за 11-та поредна година Изложение за Енергийна ефективност и възобновяема енергия (11-13 март, 2015, ИЕЦ, София)
  • Иновативно предложение от Филкаб Солар на ЕЕ и ВЕ 2015
  • Виждаме потенциал за развитие на възобновяемата енергия в България, интервю с инж. Зоненшайн, POLYTECHNIK, Австрия
  • Пауловнията – едно от най-бързорастящите дървета и възможност за печеливш бизнес у нас
  • Биогаз инсталациите - алтернатива за производство на енергия и решение на проблема с биоотпадъците
  • „ИКО-ЕЛ-Константин Стоянов“ ще участва за първи път на ежегодното изложение за енергийна ефективност и възобновяема енергия 2015.
  • WIN-WIN Форум 2014
  • WIN-WIN ФОРУМ
  • Джос Делбеке, генерален директор по действията за климата в ЕК, приветства участниците в изложението и форума „EE & ВЕ“ и „Smart Cities“
  • Нови технологии и продукти на ЕЕ и ВЕИ 2014
  • CPM Europe, Global Hydro Energy, Филкаб, Регионален Е-Клъстер и Термопомпени системи ще участват на изложението „EE & ВЕ” и “Интелигентни градове” 2014
  • „Термопомпени системи и „Омния контракторс“ ще участват в изложението „ЕЕ & ВЕИ” 2014 за Югоизточна Европа
  • Новите акценти в Екофорума и изложбата „Енергийна ефективност & възобновяема енергия“ и „Интелигентни градове“
  • Интервю с Гьоран Йоханссон, изпълнителен директор на
  • Интервю със Слав Ландов – ръководител направление ВЕИ във ФИЛКАБ АД, участник в изложението „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”
  • Югоизточна Европа се нуждае от интелигентни и екологични технологии за прехода към устойчиво развитие
  • EBIOSS Energy, Омния Контракторс и Филтър станаха част от EE & ВЕ и Smart Cities 2014
  • Новите ценности в глобалната енергийна система
  • Експерти и политици призовават за спешни промени по отношение на екоенергията и отпадъците като единствена алтернатива за бъдещето
  • Кои са технологиите, които ще ни осигурят “чисто” бъдеще?
  • Настъпва десетилетието на устойчивата и енергийноефективната архитектура
  • Последните технологични постижения в областта на сградно интегрираните фотоволтаици и интелигентните сгради на Форума и изложбата за Югоизточна Европа
  • Форум за Югоизточна Европа - преференциални цени за регистрация до 10 май
  • Микс от зелени енергийни технологии на 9-тата Изложба за енергийна ефективност и възобновяема енергия за Югоизточна Европа