Изложение интелигентни градове 27 – 29.03.2018

2013-11-20 12:23:26

Информационните и комуникационните технологии се развиват много динамично и моделират градовете в по-интелигентни системи. Под влияние на световните тенденции София ще бъде домакин на изложението и конференцията за Югоизточна Европа Smart Cities (интелигентни градове), които ще се проведат от 5-ти до 7-ми март 2014 г. в София. Изявата се организира от Виа Експо и ще демонстрира новите постижения в областта на автоматизацията на сградни инсталации, системи за мениджмънт и контрол, съхранение и управление на енергия, интегриране на ВЕИ в градовете, ИКТ, мобилност и транспорт.

Фирма Clicko е млада българска фирма, която работи успешно на международния пазар и предлага универсална телематична платформа за дистанционно управление на електроника през смартфон и интернет. В интервю Калин Наков, собственик на Clicko, ще сподели за продуктите, бъдещите разработки и приоритетните пазари на компанията. Тя ще представи своите решения на международното изложение Smart Cities 2014.

За повече информация Виа Експо – www.viaexpo.com

Интервю с г-н Калин Наков, собственик на фирма Clicko

От къде идва името Clicko?

Още преди да започнем дейността на фирмата, разработвахме Bluetooth дистанционно за управление на всичко, което може да се включва и изключва. Понеже първият вариант имаше щракащо реле, издаващо специфични звуци, решихме да го наречем Clicko (от click на английски). След това създадохме компанията, привлякохме венчърен капитал и решихме да оставим името.

Вие сте млада и успешна фирма. Моля да ни разкажете малко повече за Вашите продукти.
Ние вярваме, че посредством смартфона и неговата периферия от smartwatches, Google Glass и т.н. може да се отключват врати, спират аларми, отварят гаражи, светват лампи и да се споделя достъп до приятели и колеги през социалните мрежи. За да постигнем това, разработваме универсална телематична платформа за дистанционно управление на електроника през смартфон (Bluetooth, Bluetooth Smart, NFC) и интернет (web browser). Поддържаме всички уеб браузъри и имаме native приложения за Android, iOS, Windows Phone, чиито автор е екип от невероятни специалисти. Приложенията на платформата са иновативни системи за контрол на достъп, мониторинг и управление на алармени системи, телематика на превозни средства, поливни системи и др.

В кои области те намират приложение и кой е Вашият таргет?
Нашата платформа намира приложение във всички области от реалния живот, които могат да станат част от виртуалния посредством смартфона и интернет. Спектърът е много широк и тези технологии тепърва навлизат. От една страна, има голямо търсене от новото поколение да прави всичко със смартфона, от друга страна, много фирми, производители на реални продукти, искат да отговорят на това търсене, но нямат нито средствата, нито екипа, който би могъл да реализира такива продукти. Пълна интеграция на една обикновена електрическа брава, аларма, превозно средство или електромеханична система с мобилен телефон и интернет отваря невероятно голям пазар в цял свят. Ние не предлагаме продукт за крайния потребител, а цялостно b2b решение, таргетиращо производители и интегратори, които искат да въведат най-модерните технологии в своите продукти и така да удовлетворят желанията на все по-претенциозните потребители.

Животът става все по-динамичен и все повече хора оптимизират своето време и разходи чрез използването на интелигентни решения. Каква е разликата между българския и международния пазар на тези технологии?
Ние работим главно с чужди фирми, голям брой клиенти имаме от другата страна на океана. Там има невероятно много иновативно мислещи хора, които осъзнават къде е бъдещето на мобилните технологии и каква промяна може да доведе на света бурното развитие на т. нар. Internet of Things. Ние искрено бихме искали да си партнираме и с български фирми, които оценяват тези възможности и имат желание да работим заедно, за да пренесем бъдещето днес.

Какви са Вашите бъдещи проекти?
В момента създаваме много добро и лесно за работа решение за дистанционен мониторинг и контрол на всякакви видове алармени системи, насочено към СОТ фирми. Системата свързва потребителя и охранителната фирма в интегрирана среда за споделяне и контрол на събития и разрешения за достъп. Тя може да поеме мониторинга на стотици хиляди обекти едновременно. Допълнително има интеграция с най-широко използваните системи в момента у нас. Разработваме голяма система за fleet management за тежкотоварни превозни средства за северноамериканския пазар, интегрираща смартфона, превозното средство и интернет в едно цяло. Тя използва миниатюрни устройства, които не изискват оторизиран монтаж. Планираме да я въведем на европейския пазар през 2015 година.

Кое Ви провокира да вземете участие в изложението Smart Cities и какво очаквате от него?
Желанието ни е да се покажем пред регионалния пазар и да демонстрираме възможностите на нашата телематична платформа с конкретни примери - управление и мониторинг на аларми, улично осветление, ключалки и др. посредством мобилен телефон и интернет. Бихме искали да получим обратна връзка за системите, които разработваме, и да отворим врати за нови партньорства с местни фирми.

За Виа Експо

Основната дейност на Виа Експо е свързана с подготовка и организация на специализирани международни изложения и конференции. Натрупаният 20 годишен ценен опит ни позволява успешно да реализираме и налагаме нови идеи за събития в сфери, важни за развитието на Югоизточна Европа. Работим основно в браншовете: енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници; управление на отпадъци, рециклиране, екология; интелигентни градове, асансьори и ескалатори.

Предстоящи събития: Енергийна ефективност и възобновяема енергия   Smart Cities (интелигентни градове) LiftBalkans (асансьори) и Save the Planet (отпадъци и рециклиране)

www.viaexpo.com

Пресинформация за "Изложение интелигентни градове 27 – 29.03.2018" :
  • К.Чепъков ще популяризира интелигентни решения за дома и офиса
  • „Надяваме се да постигнем по-амбициозни цели по отношение на енергийната ефективност в сградите“
  • Закупуване на билети за градски транспорт с един клик
  • Технологичната революция в градовете
  • Велдим-1 ООД ще представи интелигентни системи на „Smart Cities“ 2015
  • Решенията на ICONICS за сградна автоматизация
  • „Smart Cities“ 2015 стана партньор на „One Architecture Week” 2014
  • Интелигентни транспортни системи се внедряват в България
  • CPM Europe, Global Hydro Energy, Филкаб, Регионален Е-Клъстер и Термопомпени системи ще участват на изложението „EE & ВЕ”и “Интелигентни градове” 2014
  • Новите акценти във Екофорума и изложбата „Енергийна ефективност & възобновяема енергия“ и „Интелигентни градове“
  • Югоизточна Европа се нуждае от интелигентни и екологични технологии за прехода към устойчиво развитие
  • EBIOSS Energy, Омния Контракторс и Филтър станаха част от EE & ВЕ и Smart Cities 2014
  • Как технологиите могат да управляват градовете по-интелигентно?
  • Clicko ще представи своята телематична платформа с конкретни примери на Smart Cities 2014
  • Издание 2018

Официален медиен партньор: