Изложение интелигентни градове 27 – 29.03.2018

Двама министри откриха Форума и изложенията за устойчива енергия, градове и управление на отпадъци

2016-04-06 10:39:06

На 5-ти април се откри 12-то издание на ЕЕ и ВЕ (енергийна ефективност и възобновяема енергия), Smart Cities (интелигентни градове) и Save the Planet (управление на отпадъци и рециклиране). Събитието ще продължи до 7-ми април в ИЕЦ, София.  Изложители и лектори от 16 държави станаха част от събитията, съобщават организаторите от Виа Експо.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски в своето приветствие определи Smart Cities и ЕЕ & ВЕ като платформа за споделяне на идеи, които имат потенциала да променят визията на българския град и начина, по който фирмите правят бизнес. Той подчерта необходимостта от създаване на интелигентни производства, мултиплициращи полезното действие на влаганите ресурси. Това ще повиши добавената стойност в икономиката ни и стандартите в дългосрочен план – а пътят към това са иновациите.

В приветствието си министърът на околната среда и водите Ивелина Василева акцентира върху ролята на Save the Planet за по-широкото популяризиране на добрите практики и иновации за превръщането на отпадъците в ресурс. Тя заяви: ”Високотехнологичните комунални решения за управлението на градовете и оползотворяването на отпадъците трябва да бъдат поставени в обществен фокус и да присъстват като принцип във всяка една управленска стратегия“. Министър Василева отчете напредъка на България в рециклирането на битовите отпадъци. В периода 2010 – 2014 е постигнато 24% материално рециклиране, съпоставимо със средното за Европа - 26%. 54% от строителните отпадъци са рециклирани през 2014 г.

„Австрия е водеща страна в Европа в областта на технологиите за опазване на околната среда. България е изправена пред редица предизвикателства и австрийските фирми могат да бъдат полезни с ноу-хау“ – това подчерта Улрике Щрака, търговски съветник, Advantage Austria Sofia. Траян Кебелеу - заместник-генерален секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество – сподели, че форумът е  възможност за инвестиции и за улесняване комуникацията между водещите пазарни играчи.  Друг официален гост беше Анне Лисе Рогнлидален - програмен мениджър на Иновация Норвегия, Норвежка програма "Иновации за зелена индустрия".

Посетителите на изложенията ще се запознаят с редица новости. Представител на фирма, глобален участник на пазара за енергийно оползотворяване на отпадъци, споделя: „Убедени сме, че можем да подпомогнем усилията на държавите в Югоизточна Европа в изграждане на модерна структура за депониране на отпадъците. Имаме ноу-хау и опит да направим това.“ Изложителите на Save the Planet представят широк спектър технологии за рециклиране на пластмаса, третиране на биоотпадъци, електронна скрап, метал, излезли от употреба автомобили, хартия и др. Чешка компания популяризира балиращи съоръжения и компактори за стиропор.

В областта на енергията интерес предизвикват нови модели високоефективни системи за производство на топлинна и електрическа енергия, както и хибридни технологии. Сред изложбените експонати са свръхбързи контролери и зарядни устройства. Акцент са висок клас соларни панели и модули за яхти. Рентабилни и екологични решения за селското стопанство са малките биогаз инсталации. Българска фирма - производител демонстрира възможностите на иновативни изолации.

В рамките на Smart Cities компании от Италия, Германия, България и Белгия популяризират решения за управление на автомобилния парк и сградна автоматизация. Атракция са тъч панели и телевизори, вградени в огледала. Енергийна агенция Пловдив показва как се интегрират интелигентните технологии за енергиен мениджмънт и мониторинг на градско ниво. Българска фирма прави продуктова презентация на софтуер за прогнозиране на небаланси и управление на производството на електрическа енергия в реално време. За повече информация: www.viaexpo.com

Пресинформация за "Изложение интелигентни градове 27 – 29.03.2018" :
  • К.Чепъков ще популяризира интелигентни решения за дома и офиса
  • „Надяваме се да постигнем по-амбициозни цели по отношение на енергийната ефективност в сградите“
  • Закупуване на билети за градски транспорт с един клик
  • Технологичната революция в градовете
  • Велдим-1 ООД ще представи интелигентни системи на „Smart Cities“ 2015
  • Решенията на ICONICS за сградна автоматизация
  • „Smart Cities“ 2015 стана партньор на „One Architecture Week” 2014
  • Интелигентни транспортни системи се внедряват в България
  • CPM Europe, Global Hydro Energy, Филкаб, Регионален Е-Клъстер и Термопомпени системи ще участват на изложението „EE & ВЕ”и “Интелигентни градове” 2014
  • Новите акценти във Екофорума и изложбата „Енергийна ефективност & възобновяема енергия“ и „Интелигентни градове“
  • Югоизточна Европа се нуждае от интелигентни и екологични технологии за прехода към устойчиво развитие
  • EBIOSS Energy, Омния Контракторс и Филтър станаха част от EE & ВЕ и Smart Cities 2014
  • Как технологиите могат да управляват градовете по-интелигентно?
  • Clicko ще представи своята телематична платформа с конкретни примери на Smart Cities 2014
  • Под патронажа на:

Официален медиен партньор: