Енергийна ефективност и ВЕИ 27 – 29.03.2018

2014-02-21 08:55:00

Остава една седмица до старта на Форума и изложбата за Югоизточна Европа за енергийна ефективност, възобновяема енергия и интелигентни градове. Джос Делбеке, генерален директор по действията за климата в ЕК, подчертава, че събитието е положителен сигнал за нарастващата роля на бизнеса в Югоизточна Европа при изграждането на енергийноефективна и устойчива икономика на фона на сериозните климатични промени.

Г-н Делбеке отправи апел за още по-мащабно прилагане на практически решения за по-чиста енергия, по-зелени градове, по-качествени сгради.

Съдържание

Партньори

Приятно четене от екипа на Виа Експо

Тематични акценти в програмата на конференцията

Участие ще вземат експерти от Euroheat & Power, Европейската федерация за възобновяема енергия (EREF), ЕК, ГД „Енергия“, отдел „Smart Cities“, ПВБ ПАУЪР, Австрийска енергийна агенция, Европейски институт за изследване на сградите (BPIE), Съвета за изследване и технологии за производство на енергия от отпадъци (WtERT) и др.

• Състоянието и бъдещето на ВЕИ сектора.
  • Централизирано отопление и охлаждане в Европа
  • Интелигентни градове
  • Решения за интелигентна мобилност - интелигентно улично осветление, ефективно управление на кръстовища, адаптивни системи за контрол от SWARCO България
  • Енергийна ефективност в интелигентните градове - презентация на ETRA R + D
  • Енергия от отпадъци - глобални и локални перспективи, публично-частни партньорства
  • Енергийната ефективност и международният опит – разработване на проекти за ЕЕ при МСП, Как една община може изцяло да задоволява нуждите си от енергия използвайки възобновяемата енергия? Опитът на Норвегия.

Изложители

Сребърен спонсор на Smart Cities

ETRA е голяма бизнес група, която предлага високотехнологични решения за ефективно управление на хората и мобилност. Тя  разполага с широка гама от решения   в областта на транспорта (паркинг, достъп, осветление), енергийната и телекомуникационна сфера.

Мигел Пиа, директор на отдел „Проекти“, ETRA R + D,  ще направи презентация  „Енергийната ефективност в интелигентните градове“. В много общини делът на разходите за осветление достига до 60 % от общите, свързани с отделяне на въглеродни емисии, натоварват техните бюджети и не им позволяват да вложат тези средства в по-печеливши инвестиции.

Г-н Пиа ще запознае аудиторията с решения на ETRA, чрез които се осъществява интелигентен и глобален енергиен мениджмънт на градовете. Те функционират възоснова на събиране на информация за различните услуги, в т.ч. и  осветлението, така се взимат най-ефективните, използвайки синергиите, съществуващи между тях.

Спонсор на сесията „Интелигентна мобилност” и участник в изложението

SWARCO България е част от международната група SWARCO  и предоставя пълната гама от интелигентни и екологични решения за транспортен мениджмънт: светлоотразителни стъклени перли и материали за улична маркировка, светодиодни светофари,  контролери, комплектни централи за управление на движението. Фокусът на дейността на компанията е да съдейства за развитието  на транспортния трафик чрез предлагането на иновативни продукти и услуги с цел подкрепа на нарастващите нужди на съвременната градска мобилност.

Мисията на SWARCO е да оказва пълно съдействие на своите клиенти и да повиши безопасността на пътя, предоставяйки висококачествени и екологични решения, като същевременно осигурява адекватна възвръщаемост на акционерите си.

Комфортната вентилация е ключов фактор за жизнения стандарт и енергийната ефективност в сградите. Съвременната тенденция за оптимизиране на  разходите за електроенергия e насочена към непрекъснато уплътняване както на новостроящите се, така и на сградите, подлежащи на основно обновяване. Ние предлагаме единственото ефективно решение за преодоляване на възникващите проблеми, свързани със „синдрома на болната сграда“ и осигуряване на нормативен комфорт на обитаване. То няма аналог в световен мащаб -  може да бъде изпълнено по време на строителните работи и след тяхното приключване.

Влагочувствителната вентилация АЕРЕКО (AERECO) осигурява приток на свеж въздух при минимални инвестиционни разходи и висока степен на енергийна ефективност. Системите са подходящи за хотели, учебни заведения, болници, производствени сгради, жилищни домове и офиси. С нашата влагорегулируема механична вентилация се постига:

- до 50% икономия на енергия
- намаляване на въглеродните емисии
- подобряване на вътрешния климат и др.

Като сертифициран KNX  партньор, Енергоефект Консулт ЕООД изпълнява цялостни решения за енергиен мониторинг и мениджмънт, изградени със съоръжения на водещи световни производители.
Фирмата  съвместно с  Австрийската стопанска камара, предлага единственото уникално обучение за европейски енергийни мениджъри.

Внос, дистрибуция, дизайн, обслужване и инженеринг на системи за отопление, вентилация и климатизация. Решения за енергийна ефективност.

На 6-ти март от  14.30 до 16.30 ч. ще се проведе презентация на тема “Хибридни термопомпени и VRF системи за климатизация и отопление на Hisense/Hitachi”,  Шейн Донг, търговски директор за Югоизточна Европа - Hisense/Hitachi, Мирослав Радулов, Прокимус Инженеринг ЕООД

Dreyer & Bosse Kraftwerke Gmbh е производител на оборудване за производство на биогаз. В продуктовото портфолио на фирмата са включени инсталации за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия,  почистващи устройства при производството на биогаз, както и устройства за модернизация при производството на биометан.

Производител на фитинги, вентили за отоплителни и охладителни системи, също така на ефективни и щадящи околната среда системи за отопление - котли на биомаса: дървени стърготини-, пелетни- и на дърва, термопомпи.

- Водещ  производител в международен мащаб на биогаз инсталации със седалище в Австрия
- Бизнес сфери: инженеринг на инсталации и осъществяване на дейности по отношение на  собствени съоръжения
- Съоръженията за биогаз се инсталират по доказалата своята ефективност технология PowerRing, над 90 проекта са реализирани.

Интервю с Радослав Иванов, управител на Омния Контракторс

•    Кое Ви мотивира да вземете участие в изложението „EE & ВЕ“ и какви цели си поставяте?

С всеки изминал ден темата за енергийната ефективност става все по-значима в нашия свят. В модерната архитектура вече се търси синхрон между мерки за намаляване на енергийните загуби и емисиите на въглероден двуокис, съчетани с интегрирането на ВЕИ системи. Следвайки тези тенденции, ние се стремим да намерим за своите клиенти решения, които ще доведат до максимална оптимизация на използваните инвестиционни и енергийни ресурси, като в същото време щадят околната среда. В нашите проекти прилагаме иновативни технологии и си сътрудничим с водещи компании от ВЕИ сектора.

•    Кое е Вашето конкурентно предимство и основните направления на дейност?

Непрекъснато търсим възможности, при които ще можем да осъществим уникален и ценен принос за комфорта на нашите клиенти, да създаваме и поддържаме високи стандарти в бизнеса, да осигурим максимално пълно и ефикасно обслужване.

•    Като изключително млада компания какви предизвикателства срещате и кои са Вашите наскоро реализирани проекти.

Въпреки, че Омния Контракторс е отскоро на пазара, имаме много реализирани проекти  както за дома, така и за бизнеса. Някои от тях са: еднофамилна жилищна сграда Къщата с дървото (София); eднофамилна жилищна сграда - кв. Симеоново (София); eднофамилна жилищна сграда - Траката (Варна); жилищна сграда - кв. Панчарево (София); президентски апартамент- хотел Кемпински Гранд Хотел Арена (Банско); Дневен център, Базова станция мобилен оператор (Разград); Базова станция GSM / UMTS (София); Хотелски комплекс (Синеморец) и др.

•    Разкажете ни повече Ochsner.

OCHSNER Wärmepumpen GmbH е основана през 1978 г. и от самото си създаване се отличава със съзнателно отношение към енергията, пионерски дух и иновации. Като един от първите производители в Европа, компанията постави началото на първото индустриално производство на термопомпи и днес e международно признат като един от технологичните лидери в бранша. Термопомпите OCHSNER са най-икономичните и перспективни за потребителя системи за отопление и активно охлаждане. Сред известните ни клиенти са международни компании за промишлено строителство, както и американският военноморски флот и НАСА. Програмата за производство на компресори включва както бутални, така и винтови компресори с мощност до 500 kW.

•    Вие предлагате решения за бизнеса и за дома. Какво представлява концепцията “Умна къща”?

Идеята на Умната къща е изграждането на отделни интелигентни системи, които са свързани и работят една с друга в едно цяло.  Ние  имаме възможността да  предложим  начина, по който множеството системи в една сграда се интегрират, работят като една, в резултат на което  вие  се наслаждавате на интелигентен дом с повишен комфорт, сигурност и ефективно управление на енергията.

БАСКОМ е браншова асоциация на водещите български компании за разработка на софтуер. Нейната мисия е да насърчава конкурентни предимства и дългогодишни традиции в разработката на софтуер, както и да се стимулира усвояването на най-добрите практики за повишаване на ефективността на компаниите.

Партньори

“Зелена светлина” е проект копродукция на БНТ с фондация “Кредо бонум”, посветен на околната среда, промяната на света и научните открития. Кратките, но много съдържателни материали в рубриката за политиките, изобретенията и нововъведенията, които правят от планетата ни едно по-добро място за живеене.  Проблемите, засягащи околната среда, са известни. Търсят се решения. А място за тях има – най-вече в “Зелена светлина”.

Клип Първата вертикална гора в Милано - зелено строителство

EREF е европейска федерация на независими производители на електроенергия и горива от целия спектър на ВЕИ източниците. Членове са национални сдружения и агенции от много държави – членки на ЕС.

Европейски портал за енергийна ефективност в сградите. Съдържа актуални новини, информация за събития и за развитието на сектора в различни държави.

Пресинформация за "Енергийна ефективност и ВЕИ 27 – 29.03.2018" :
  • Виждаме потенциал за развитие на възобновяемата енергия в България, интервю с инж. Зоненшайн, POLYTECHNIK, Австрия
  • Пауловнията – едно от най-бързорастящите дървета и възможност за печеливш бизнес у нас
  • Биогаз инсталациите - алтернатива за производство на енергия и решение на проблема с биоотпадъците
  • „ИКО-ЕЛ-Константин Стоянов“ ще участва за първи път на ежегодното изложение за енергийна ефективност и възобновяема енергия 2015.
  • WIN-WIN Форум 2014
  • WIN-WIN ФОРУМ
  • Джос Делбеке, генерален директор по действията за климата в ЕК, приветства участниците в изложението и форума „EE & ВЕ“ и „Smart Cities“
  • Нови технологии и продукти на ЕЕ и ВЕИ 2014
  • CPM Europe, Global Hydro Energy, Филкаб, Регионален Е-Клъстер и Термопомпени системи ще участват на изложението „EE & ВЕ” и “Интелигентни градове” 2014
  • „Термопомпени системи и „Омния контракторс“ ще участват в изложението „ЕЕ & ВЕИ” 2014 за Югоизточна Европа
  • Новите акценти в Екофорума и изложбата „Енергийна ефективност & възобновяема енергия“ и „Интелигентни градове“
  • Интервю с Гьоран Йоханссон, изпълнителен директор на
  • Интервю със Слав Ландов – ръководител направление ВЕИ във ФИЛКАБ АД, участник в изложението „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”
  • Югоизточна Европа се нуждае от интелигентни и екологични технологии за прехода към устойчиво развитие
  • EBIOSS Energy, Омния Контракторс и Филтър станаха част от EE & ВЕ и Smart Cities 2014
  • Новите ценности в глобалната енергийна система
  • Експерти и политици призовават за спешни промени по отношение на екоенергията и отпадъците като единствена алтернатива за бъдещето
  • Кои са технологиите, които ще ни осигурят “чисто” бъдеще?
  • Настъпва десетилетието на устойчивата и енергийноефективната архитектура
  • Последните технологични постижения в областта на сградно интегрираните фотоволтаици и интелигентните сгради на Форума и изложбата за Югоизточна Европа
  • Форум за Югоизточна Европа - преференциални цени за регистрация до 10 май
  • Микс от зелени енергийни технологии на 9-тата Изложба за енергийна ефективност и възобновяема енергия за Югоизточна Европа