Енергийна ефективност и ВЕИ 16 – 18.04.2019

Елтрак България ще представи на ЕЕ и ВЕИ 2017 своите когенерационни централи и новостите в продуктовата си гама - хибридни системи за автономно захранване.

2016-12-19 11:46:43

„Елтрак България”
е официален дилър на технологичния лидер Caterpillar за строителна и минна механизация, дизелови и газови двигатели, генератори и кари, признати в целия свят като най-производителни и надеждни. Компанията е и официален дистрибутор на двигателите Perkins.

Фирмата за поредна година ще вземе участие в изложението за енергийна ефективност и възобновяема енергия от 7 до 9 март 2017 г.

Интервю с г-н Тодор Спасов, мениджър Индустриална техника в „Елтрак България”

Г-н Спасов, компанията Ви извършва доставка, монтаж и сервиз на дизелови и газови генератори с приложение в инсталации за производство на био-, сметищен, коксов и технологичен газ. Допълнително излезe информация, че Caterpillar в сътрудничество с First Solar и Fluidic Energy ще могат да предлагат предлага хибридни системи за автономно захранване. Кажете ни малко повече за Вашата дейност в тази насока.

Отделът, за който отговарям предлага дизелови генератори Caterpillar от 7-5200 еkW, газобутални генератори от 64-4500 еkW, индустриални дизелови двигатели Caterpillar и Perkins с изходни мощности от 7-1000 kW и съответно корабни двигатели и генератори.

От 2017 година ще включим в гамата си соларни панели и батерии за съхранение на енергия, които да позволят създаването на хибридни системи за автономно захранване. Това ще изисква допълнителен инженеринг за създаване на стандартно конфигурирани модели, затова предстои да публикуваме на сайта си цялата нова информация.

Представете ни наскоро завършен проект на фирмата.

За периода 2014-2016 година фирма „Елтрак България“ има няколко успешно инсталирани и пуснати в експлоатация когенерационни централи с обща инсталирана електрическа мощност от 6 еMW работещи както на природен така и на био-газ. Ефективността варира в зависимост от сезона и необходимостта от оползотворяване на топлина, но се движи средно между 82-87%, което гарантира добра възвращаемост на инвестициите за нашите клиенти.

Освен генераторите в клас между 10-700 кVA. тази година доставихме два генератора с изходна мощност по 1 MVA за млекопреработвателно предприятие в Сливен, от което сме много горди.

Новото в момента е, че освен стандартните за нас продукти работим и по няколко проекта за доставка на главни корабни двигатели марка Caterpillar за български корабостроител, като до момента сме доставили два главни корабни двигателя с изходна мощност 1878 к.с. и два малки корабни генератора за захранването на кораба.

Caterpillar са марка, известна в целия свят. С какво продуктите им са се наложили на световния пазар?

Caterpillar като бранд има 100 годишна история и може би най-широката гама продукти и услуги които могат да бъдат предложени от един бранд, но най-голямата заслуга за толкова добро налагане на бранда е развитата дилърска мрежа по цял свят, а именно покритие на 230 страни с 1800 офиса и сервизни центъра.

В България Catrerpillar е добре наложена марка изключително благодарение усилията на „Елтрак България“, която вече 25 години отговаря стриктно на изискванията на бранда за качество на сервизните услуги, покритие на територията чрез нашите офиси в страната и покриването на задължителните нива на квалификация на персонала.

Заслугата ни е в способността да адаптираме условията на предлаганите от нас машини и услуги според спецификата на потребностите на българските клиенти. Въпреки трудностите през годините на прехода, „Елтрак“ расте като количество персонал и продължава да инвестира в разширение на покритието в страната.

Европейското законодателство стимулира създаването на високоефективни централи, които намаляват нивото на вредни емисии в атмосферата и превръща когенерацията в предпочитана алтернатива. Как се развива този пазар към момента в България и какви са Вашите виждания за неговата перспектива?

Стимулацията на високоефективно производство на топлинна електроенергия е приоритет не само на Европейското законодателство, но и е практика по цял свят. Причините са в намаляването на парниковите газове, повишаване на обществените ползи и диверсификация на производството на електроенергия. Намаляването на парниковите газове е очевидно при ефективност на подобен тип централи около 90%.

Обществената полза също е очевидна тъй като когенерационите централи (централите с комбиниран цикъл на производство) са лесни за монтаж и със сравнително кратък цикъл за възвращаемост на инвестицията. Диверсификацията на енергоснабдяването е във това че се икономисват инвестициите в скъпоструваща система за енергоразпределение (кабелни трасета за пренос на електрическа енергия, тръбни трасета за пренос на топла вода и пара). Единственият недостатък е че трябва да се съобразяваме със стандартните мощности, които носят най-високо КПД които варират между 400 и 2500 еkW.

От кои браншове са в момента клиентите Ви и в кои сектори бихте желали да разширите контактите си?

Ние предлагаме генератори, произвеждащи електрическа и топлинна енергия и бих бил най-изчерпателен ако кажа, че всички клиенти, които потребяват електроенергия са потенциални клиенти.

За 8-те години които развиваме този сектор сме задоволявали нуждите от аварийно и постоянно електрозахранване, както на големи търговски вериги, така и на частни клиенти, които искат да осигурят аварийното захранване на къщите си. Имаме клиенти в ИТ сектора, където електроснабдяването е от изключителна важност, доставяли сме оборудване за клиенти в индустрията, селското стопанство, банковият сектор, рентал компании, които отдават оборудване под наем и т.н.

Още от секцията "Енергийна ефективност и ВЕИ 16 – 18.04.2019" :
  • ЕЕ и ВЕ и Save the Planet ще представят решения за оползотворяване на отпадъците в селското стопанство
  • Позивамо вас да посетите међународне изложбе и конференције о ЕЕ и ОИЕ
  • Ве покануваме да ги посетите меѓународните саеми и конференции за ЕЕ и ОЕ (eнергетска ефикасност и обновлива енергија), Smart Cities (паметни градови) и Save the Planet (управување со отпадот)
  • Технологиите, които променят енергетиката, градовете и начина на управление на отпадъците
  • ЕНЕРГЕТИКА, ГРАДОВЕ И ОТПАДЪЦИ – кои са съвременните решения за тяхното устойчиво управление?
  • Премиjере производа на тематским саjмовима и актуелни теме на екоконференциjама за jугоисточну европу
  • Котли и енергийни системи за българската индустрия от AMBITERMO (Португалия)
  • Решения за директно оползотворяване на геотермална енергия са приложими и в България
  • Енергийно оползотворяване на отпадъци чрез технологията на MARTIN