Енергийна ефективност и ВЕИ 27 – 29.03.2018

Енергиен мениджмънт чрез ElectriQube

2017-01-20 18:48:48

ElectriQube  -  Система за прогнозиране, балансиране и управление на небаланси, производствени графици и отчети в производството и потреблението на ел. енергия

Интервю с г-н Петър Нелков, управител на фирма Devision, създатели на ElectriQube. Фирмата изключително успешно разработва уеб и мобилни решения - от уеб сайтове и онлайн магазини до комплексни бизнес и мобилни приложения.

Г-н Нелков, какво породи нуждата за създаване на ElectriQube?

Проведохме срещи с търговци на електроенергия и научихме доста за техните проблеми.  Високи стойности на небалансите и загуби беше единият от тях. Отварянето на пазара на ел. енергия и съответно нарастващият брой производители на електроенергия правят сложен проблема с баланса на търсенето и предлагането. От друга страна търговците на енергия се сблъскват с проблема с високите стойности на небалансите, което води до загуби.

Именно това породи нуждата от създаване на решение, цялостна софтуерна и хардуерна система за балансиране и управление на работните графици, както и за прогнозиране на използваното количество от потребители. В случаите, когато в балансиращата група няма присъединен производител, то въпросът с намаляването на небалансите става по-труден. Една от възможностите е да се добави механизъм за включване на допълнителни мощности, които да компенсират недостига или излишъка. Например, това може да са батерии.

Другият проблем, който ни споделиха търговците, е хаосът в обслужването на клиенти и грешки при генерирането на фактури. Именно затова разработихме и модул за управление на клиентски взаимоотношения, който включва:

• Контакти, оферти, документи
  • Договори, фактури и плащания
  • Интеграции с разплащателни и счетоводни системи
  • Клиентски портал, където всеки клиент може да получи онлайн достъп до своите фактури и да вижда по всяко време потреблението си.

Софтуерът обединява няколко модула – Балансиране и прогнозиране на електроенергия, Дистанционно управление, Анализиране на данните и управление на клиенти. Разкажете ни по-подробно как работи ElectriQube?

ElectriQube е модулна система, която позволява ефективно използване на запаси на ресурси. Във всеки един производствен обект (ВЕЦ, ТЕЦ, ВЕИ и т.н.) се инсталират измервателни прибори, които са свързани в реално време със софтуерната система. Наред с това се конфигурират и регулатори на производствените мощности, чрез които софтуерната система управлява производствения процес. По този начин се постига автоматизация при изпълнението на предварително зададени графици.

В случая на изготвяне на прогноза за очакваната консумирана електроенергия и възникване на проблем с небаланси, системата позволява присъединяване на допълнителни мощности, които да служат за балансьор.

Друг основен модул на системата е модулът за мониторинг. Чрез него се извършва наблюдение в реално време на консумираната електроенергия. Изпращат се нотификации при достигане на екстремум. Модулът също позволява и дефинирането на графици за прогнозните стойности на потреблението и генериране на аларми и нотификации при достигането им.

Модулът за управление на клиентски взаимоотношения предоставя възможност за обслужване на клиентска база, автоматизирано генериране на фактури, договори и плащания, както и изготвяне на справки за неплатени и изтекли фактури. Всички клиенти на търговец на електроенергия имат възможност да използват клиентски портал, чрез който могат да достъпват информация за дължими и платени фактури, както и направени транзакции.

Към кои сектори е насочен Вашият продукт? Кои са вашите потенциални клиенти?

Нашият продукт намира приложение при всички производители и търговци на ел. енергия - ВЕЦ, ТЕЦ, ВЕЙ и т.н. С отварянето на пазара на природен газ нашето решение ще бъде в полза не само на търговците на ел. ток, но и на природен газ. Промишлени предприятия, които искат да следят консумацията на ресурси (ел. енергия, газ и т.н.) във всяко едно производствено звено и да получават аларми при достигнати лимити.

Как се извършва актуализирането на софтуера в съответствие с новостите в сектора?

Актуализирането се извършва регулярно месечно в рамките на поддръжката, която предлага фирмата. За реализирането на продукта са изпозлвани най-съвременните технологии в програмирането.

Какви са ползите при работа с ElectriQube?

Ползите са много, но ето няколко от тях:
1. Намаляване на високите стойности на небалансите
2. Решение за прогнозиране и управление на производствените графици.
3. Ред в обслужването на клиенти и намаляване на грешките при генериране на фактури
4. Прозрачност и ефективност при потреблението на ел. енергия. Известявания при достигнати лимити.

ElectriQube е изцяло българска разработка. Има ли интерес от страна на чужди компании?

Да, има, и бих искал да споделя, че в края на месец март компанията ни ще вземе участие в международна специализирана изложба за информационни и комуникационни технологии CeBIT 2017, 20-24.03.2017, гр. Хановер, Германия.

Пресинформация за "Енергийна ефективност и ВЕИ 27 – 29.03.2018" :
  • Виждаме потенциал за развитие на възобновяемата енергия в България, интервю с инж. Зоненшайн, POLYTECHNIK, Австрия
  • Пауловнията – едно от най-бързорастящите дървета и възможност за печеливш бизнес у нас
  • Биогаз инсталациите - алтернатива за производство на енергия и решение на проблема с биоотпадъците
  • „ИКО-ЕЛ-Константин Стоянов“ ще участва за първи път на ежегодното изложение за енергийна ефективност и възобновяема енергия 2015.
  • WIN-WIN Форум 2014
  • WIN-WIN ФОРУМ
  • Джос Делбеке, генерален директор по действията за климата в ЕК, приветства участниците в изложението и форума „EE & ВЕ“ и „Smart Cities“
  • Нови технологии и продукти на ЕЕ и ВЕИ 2014
  • CPM Europe, Global Hydro Energy, Филкаб, Регионален Е-Клъстер и Термопомпени системи ще участват на изложението „EE & ВЕ” и “Интелигентни градове” 2014
  • „Термопомпени системи и „Омния контракторс“ ще участват в изложението „ЕЕ & ВЕИ” 2014 за Югоизточна Европа
  • Новите акценти в Екофорума и изложбата „Енергийна ефективност & възобновяема енергия“ и „Интелигентни градове“
  • Интервю с Гьоран Йоханссон, изпълнителен директор на
  • Интервю със Слав Ландов – ръководител направление ВЕИ във ФИЛКАБ АД, участник в изложението „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”
  • Югоизточна Европа се нуждае от интелигентни и екологични технологии за прехода към устойчиво развитие
  • EBIOSS Energy, Омния Контракторс и Филтър станаха част от EE & ВЕ и Smart Cities 2014
  • Новите ценности в глобалната енергийна система
  • Експерти и политици призовават за спешни промени по отношение на екоенергията и отпадъците като единствена алтернатива за бъдещето
  • Кои са технологиите, които ще ни осигурят “чисто” бъдеще?
  • Настъпва десетилетието на устойчивата и енергийноефективната архитектура
  • Последните технологични постижения в областта на сградно интегрираните фотоволтаици и интелигентните сгради на Форума и изложбата за Югоизточна Европа
  • Форум за Югоизточна Европа - преференциални цени за регистрация до 10 май
  • Микс от зелени енергийни технологии на 9-тата Изложба за енергийна ефективност и възобновяема енергия за Югоизточна Европа