Геотермалните води като източник на енергия

Начало > Събития > Изложба ЕЕ и ВЕИ > Новини > • ЕЕ и ВЕИ новини > Геотермалните води като източник на енергия

Покажи Страниците
2013-03-12 09:09:36

Геотермалните води като източник на енергия

Геотермалната вода във Варна може да се използва за производството на топлоенергия, която е достатъчна за целия град. Според специалистите използването на геотермалните води ще намали разходите за топлинна енергия с около 40%. Идеята беше представена по време на Регионалния съвет за развитие в Североизточния район.

Варненска фирма е разработила пилотен проект за използване на термалната енергия на водата на един от сондажите във Варна. Технологията не е сложна и вече се прилага в много страни. Геотермалната вода, която се намира под земята, е с температура 55-60 градуса. За да се използва за отопление, трябва само да бъде дозагрята до 85 градуса.

"Тази инсталация ще произвежда отопление. Вместо да върви пара, произведена чрез мазут или газ, ще влиза топлата вода", казва Павел Павлов – управител на фирмата, изготвила проекта.

С термалния потенциал на водата от този сондаж могат да се отопляват сградите на Техническия университет във Варна, част от болница "Св. Марина", три детски градини, едно училище. Икономическият ефект е безспорен.

"Варна има около 76 сондажа за геотермална вода, от които разработени са частично само два. Спокойно потенциалът на това, което се намира под нашия град, може да се използва за пълното енергийно задоволяване на целия град", уверява Павлов.

България е втората страна в Европа след Исландия по количество на геотермалните води. Потенциалът им може да бъде използван, ако се намери инвеститор.

BNT

Изложба за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници за Югоизточна Европа
Изложението показва съвременните решения за спестяване на енергия и за производство на възобновяема енергия.
Начална дата на събитието:Вторник Март 27, 09:30
Крайна дата :Четвъртък Март 29, 19:30
Интер Експо Център
бул. Цариградско шосе 147