Грийнпийс: Световният пазар за вятърна енергия може да се утрои до 2020 г.

Начало > Събития > Изложба ЕЕ и ВЕИ > Новини > • ЕЕ и ВЕИ новини > Грийнпийс: Световният пазар за вятърна енергия може да се утрои до 2020 г.

Покажи Страниците
2012-11-20 07:37:13

Грийнпийс: Световният пазар за вятърна енергия може да се утрои до 2020 г.

GreenTech.bg

Greenpeace International и Световният съвет за вятърна енергетика представиха двугодишен доклад за бъдещето на вятърната индустрия. Четвъртото издание на този доклад показва, че вятърната енергия може да осигури до 12% от световната електроенергия до 2020 г., да създаде 1,4 милиона нови работни места и да намали емисиите на CO2 с повече от 1,5 милиарда тон годишно – повече от 5 пъти, сравнено с днешните нива. До 2030 г. вятърната енергия може да осигури повече от 20% от снабдяването с електроенергия в световен мащаб.

„Ясно е, че вятърната енергия ще играе важна роля в нашето енергийно бъдеще”, казва Стив Сойър, генерален секретар на Световния съвет за вятърна енергия. „Но за да се справим с климатичната криза, която настъпва, правителствата трябва да действат бързо, докато все още има време”.

Освен, че е енергиен източник, който няма емисии, вятърната енергия също така не използва прясна вода, за да генерира електричество – качество, което я прави атрактивна опция в един свят с намаляващи водни ресурси. Вятърната енергия е по дефиниция местен източник на енергия, което е особено полезно в страни, обременени с големи сметки за внос на изкопаеми горива.

“Най-важната съставка на дългосрочния успех на възобновяемите източници на енергия е стабилната правителствена политика и изпращането на ясен сигнал към инвеститорите”, каза Свен Теске,  старши енергиен експерт на Грийнпийс. Докладът показва, че в световен мащаб вятърноенергийната индустрия може да наеме 2,1 милиона души до 2020 г. – три пъти повече, отколкото работят в сектора днес, при подходяща политика на подкрепа.

Инсталациите за вятърна енергия възлизат на 240 GW в световен мащаб в края на 2011 г. Очаква се индустрията да нарасне с най-малко още 40 GW през 2012 г. Според сценария на Световната енергийна агенция до 2020 г.  общият капацитет ще достигне 587 GW, като ще осигурява около 6% от световната електроенергия. Визията на Световния съвет по вятърна енергетика разчита, че капацитетът може да достигне между 759 GW и 1100 GW до 2020 г, като доставя до 12,06% от електричеството в света.

Това ще спести почти 1,7 милиарда тона емисии на CO2.

Изложба за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници за Югоизточна Европа
Изложението показва съвременните решения за спестяване на енергия и за производство на възобновяема енергия.
Начална дата на събитието:Вторник Март 27, 09:30
Крайна дата :Четвъртък Март 29, 19:30
Интер Експо Център
бул. Цариградско шосе 147