Начало > Събития > Конференция Управление на отпадъците и рециклиране > Новини > • Пресинформация > Интервю с Даниела Русо, Think Beyond Plastic, която участваше като лектор в седмото издание на Конференцията за отпадъци и рециклиране ‘Save the Planet’ 2016

Покажи Страниците
2016-05-03 15:18:59

Замърсяване с пластмаса, акселератор за иновации, инвестиции, предприемачество, благоприятни  възможности, добри решения… Какво свързва тези толкова парливи теми в скоростно развиващия се, технологичен и глобализиращ се свят? С лекцията си и в краткото интервю след нея ни разказа за това Даниела Русо, основател и главен изпълнителен директор на американската компания Think Beyond Plastic. Тя прекоси океана, за да представи пред гостите на конференцията Save the Planet новаторските идеи и добрите практики на компанията, да посочи на предприемачите прости пътища за достигане на големи цели, като опазването на планетата, и най-вече да зареди публиката с ентусиазъм и увереност, че новаторският и предприемачески дух трябва непрекъснато да се подкрепя и насърчава, за да вървим към по-добро бъдеще.

Защо борба точно против замърсяването с пластмаси?
    Ние разглеждаме замърсяването с пластмаса като неоползотворена възможност за иновации и инвестиции. Пред последните 50 години производството на пластмаси в света нарасна неимоверно, което доведе до акумулиране на огромни количества пластмасови отпадъци. Замърсяването с пластмаси е сигнал за слаби управленски решения на глобално ниво и за слабости в процесите на рециклиране, производство и проектиране, и представлява технологично предизвикателство, свързано със социалната справедливост. Да преборим замърсяването на океаните с пластмаси, например, е стратегическа цел заради стратегическото значение на океаните за живота на нашия общ дом – планетата Земя.

Къде в замърсяването с пластмаси се крият, според вас, благоприятни икономически възможности?
    Да говорим с цифри. Само за последните 20 години светът е консумирал  (произвел и ползвал) повече пластмаси, отколкото за целия ХХ век.  Конвенционалното производство на пластмаси днес гълта около 500 милиарда долара годишно. Това е най-бързо разрастващият се сегмент, като над 50% от пазара е зает от пластмасите за еднократна употреба – пластмасови бутилки, капаци, чаши, прибори, пазарски торбички и др. Към тази цифра „допринасят“  медицинските продукти, селското стопанство, строителството и транспорта. Тези сегменти са отговорни и за едни от най-големите икономически щети, свързани със замърсяването с пластмаси: негативни промени в екосистемите, управление на отпадъците, и здравето на хората. За наша радост този проблем постепенно фокусира тревогите на потребителите, обществото и големите компании. Компаниите, които не спазват екологичните стандарти са обект на съдебни процеси, икономически санкции и увреден имидж.  Компании като Лего, МакДоналдс, Дънкин Донътс и др., наскоро обявиха, че започват да изтеглят от употреба пластмасите за еднократна употреба, с което показват загриженост към проблема и стремеж да открият алтернативи. Но все още няма достатъчно алтернативи.

Как компанията Think Beyond Plastic адресира този проблем?
    Ние насочваме иновации към „горещите точки“ в замърсяването с пластмаси, там където консумацията е най-висока, а проблемите на пазара са най-големи: еднократни пластмасови продукти и опаковки, пластмасови медицински материали, микрочастици, пластмаси в хранително-вкусовата промишленост и опаковките, търговията на дребно, козметиката, строителството, транспорта и селското стопанство. Иновациите ще доведат до:

• Създаване на нови материали – нетоксични, екологични, напълно биоразградими  алтернативи
  • Нови производствени процеси, които да се справят с необходимия огромен обем от нови материали
  • Нов дизайн на продуктите, в съответствие с принципите на кръговата икономика.

Как успявате в тези начинания?
   Трябва да подчертая, че конвенционалните производители на пластмаси търсят алтенативи във възобновяеми и биопластмаси, но са много бавни в тези свои усилия. Така статуквото става непроменено, на практика реални иновации няма или са съвсем малко. Ние сте стремим да реализираме иновации, които разбиват статуквото, което е свързано с поемането на рискове, с гъвкавост и експериментиране с нови технологии. Ние всъщност изваждаме иновациите от лабораториите и ги насочваме към големи производствени мощности, така че да се получат конкуреноспособни цени. Целта ни е да премахнем бариерите пред навлизането на пазара, които са високи в този сектор.

Как идентифицирате иновациите или компаниите, които представят такива решения? Как ги оценявате?
    Всъщност ние сме инкубатор и акселератор на иновации, от което следва развитието на нови компании, откриване на нови работни места, нови пазарни ниши и въможности.  Развили сме стратегически партньорски отношения с академични научно-изследователски лаборатории, глобални иновационни и предприемачески хъбове. Имаме достъп до базата данни на I-Bridge с десетки хиляди иновации от технологичните звена на академични институции. Ние търсим:

• Иновации в материали – с фокус върху наночастици, наноцелулоза, стъкло, нетоксични пластмаси, новаторско използване на селскостопански отпадъци, иновации в биоразградимост, екологичност и пр.
  • Иновации в производството – с фокус върху инжекционното формоване и екструзията на целулоза и сухи отпадъци от захарна тръстика/цвекло
  • Иновации в дизайна – с фокус върху модели за повторна употреба, с принципите на кръговата икономика, и употребата на нетоксични химикали
  • Иновации в рециклирането – с фокус върху превенция, поощрения, измеримо увеличение на събирането и управлението на отпадъчни материали  и реализиране на добавена стойност от отпадъците.

Как реализирате този инкубатор и акселератор на иновации и предприемачество?
    Ние осигуряваме достъп до възможности за инвестиции за предварително подбрани фирми.  Два пъти годишно организираме акселератор по иновации или т.нар. мастър класове по създаване на фирми с фокус върху замърсяването с пластмаси. Поддържаме  годишна програма за Предизвикателства в иновациите и Състезание по иновации за най-добри идеи, иновации и фирми, които намаляват замърсяването с пластмаси. Подпомагаме инвеститорите, като им осигуряваме надлежна проверка, възможности за преки или съвместни инвестиции. Създадохме фонд за иновации, Think Beyond Plastic Innovation Fund – микрофонд, който всяка година осигурява начални инвестиционни възможности за 14 нови компании. Имаме и фонд за проследяване на иновациите, Follow-on Fund.

Какво Ви доведе в България отново?
    Само физически съм била далеч от България. Няма „отново”. Сърцето ми е тук. А сега сме тук, за да намерим иновация в Бьлгария, като основем центьр за иновативни идеи и материали, най-вече защото в тази част на света има много био-материали, които се изгарят, а могат да се използуват за алтернативи на пластмасата. Тук има много талантливи и образовани хора, специалисти,  новатори и предприемачи в и извън академичните среди. Те може да бъдат обучавани и подпомагани да развиват идеите си и самите те да обучават ново поколение предприемачи, отдадено на работата и проблемите на околната среда и обществото.  Надявам се в най-скоро време да се срещнем отново.
    Запознайте се с нас на http://www.thinkbeyondplastic.com.

Международна конференция за Управление на отпадъците и рециклиране за Югоизточна Европа
Конференцията Save the Planet отразява новостите в сектора. Целта на нейното провеждане е да представи добри практики и реализирани проекти, да срещне представителите на бизнеса и общините с международни експерти.
Начална дата на събитието:Сряда Март 28, 10:00
Крайна дата :Сряда Март 08, 17:00
Интер Експо Център
бул. Цариградско шосе 147
България, София 1784
65 EUR

CleanExBg - почистване и хигиена

Зелени съвети - Научете как можете да намалите въздействието върху околната среда от ежедневните си дейности, независимо дали сте у дома, на работното си място или на път.

Издание 2016
бе реализирано