Управление на отпадъците и рециклиране 27 – 29.03.2018

Интервю с г-жа Чинция Бруно, Директор на Офиса в София на ИЧЕ

2016-12-15 14:13:28

Интервю с г-жа Чинция Бруно, Директор на Офиса в София на ИЧЕ - Агенция за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина по повод Италианското колективно участие на SEE Save the Planet  2017

1. Уважаема г-жо Бруно, ИЧЕ София ще подкрепи участието на италиански фирми на предстоящото осмо издание на Международната Конференция и изложба ‘Save the Planet’ от 7 до 9 март 2017.  Моля Ви разкажете малко повече за Агенцията и основните й цели в България.

ИЧЕ  е  италианската правителствена Агенция за насърчаване и интернационализация на италианските предприятия в чужбина -  Italian Trade Agency, която придружава и подпомага италиански фирми по пътя им към външни пазари, предоставяйки им реални услуги чрез мрежа от 65 офиса в 60 страни.

Популяризира имиджа на италианските продукти по света и отскоро се занимава с привличането на чуждестранни инвестиции. Агенцията е обект на правомощията и е под надзора на Министерството на икономическото развитие, съвместно с Министерството на външните работи и на международното сътрудничество.

Имаме офис в София от 1967 г., така че догодина ще се навършат 50 години от дейността ни в България – една дълга и стабилна дейност за промоция на Made in Italiy и на сътрудничество с български компании, икономически организации, асоциации. Всяка година даваме услуги на около 500 италиански фирми, интересуващи се от българския пазар и на около 300 български фирми, които  взимат участие в нашите инициативи.

През 2016 г. организирахме 25 инициативи в Италия и в България, с цел да насърчим сътрудничеството между двете страни. България, с нейната географска близост и с производствена структура, подобна на италианската, както и поради цяла поредица от фактори,  е  един лесно достъпен пазар, съобразен с особеностите на италианските МСП - многобройните запитвания и търсене на помощ, които получаваме всеки ден, доказват това.

2. Бихте ли представили накратко компаниите, които ще участват на колективния щанд на ИЧЕ - Италианска Търговска Агенция в рамките на Изложението за екология, управление на отпадъци и рециклиране’17 на Виа Експо. Моля посочете някои от продуктите и иновациите им.

На изложението ‘Save the Planet’ участваме за първи път с колективен щанд Италия. Организирали сме  шест италиански компании, които ще представя накратко. Каня български фирми и предприемачи от бранша да ни посетят и да се срещнат на място с техните управители или търговски директори, които ще пристигнат от Италия. Сигурна съм, че тези първи директни контакти ще доведат до по-нататъшно трайно сътрудничество.

Сред фирмите от щанд Италия са:

Ladurner Ambiente е водеща компания в третирането на отпадъци, по-специално в производството на енергия от отпадъци, в производство на твърди регенерирани горива (SRF), механично и биологично третиране, компостиране и анаеробно разграждане. Ladurner е активна и в проектирането на заводи за сортиране/ преработка на отпадъци.

Hydro Italia е фирма с дейност в областта на отпадъците, третиране на утайки, изгражда инсталации за анаеробно разлагане на отпадъци от агро- индустрията, включително на органичната фракция от  твърди битови отпадъци, за производство на електрическа/ топлинна енергия или биометан.

Idro Group  (Idrodepurazione) е специализирана  в анаеробно разлагане на утайки от пречиствателни станции, на органични франкции от битови отпадъци  и от агроиндустрията (производство на електроенергия,  биометан,  компост),  Работи и в областта на пречистването на питейни и отпадни води. Изгражда високотехнологични оранжерии.

Apiesse произвежда и продава селскостопански машини и линия от машини за тръбно силажиране и компостиране  в проветриви big bag чували  -  пълнене на мокри органични фракции, органична фракция от ТБО  за вентилиране в затворена среда и разлагане на масата до получаване на компост.

Ecoimpianti предлага широка гама от услуги и дейности, свързани с опазването на околната среда и ефективното използване на ресурсите, с обезвреждане на отпадъците и с опазване на земята и почвата, развива активна дейност в областта на възобновяемите енергийни източници - фотоволтаична енергия, производството на енергия от биогаз както от сметищен, така и газ от анаеробни процеси. Проектира, изгражда и експлоатира инсталации за третиране на отпадъци.

CAF е разработила проект за третиране на излезли от употреба автомобилни гуми чрез пиролиза с микровълнова технология.

3. Какви възможности за съвместна реализация на проекти между български и италиански компании предлагат ОП „Околна среда” и ОП „Иновации и конкурентоспособност”? Върху какво трябва да се фокусира страната ни, за да привлича по-успешно италиански инвестиции в области като екология  и управление на отпадъците?

Има широки възможности за реализирането на съвместни проекти и началото би могло да бъде поставено именно по време на изложението Save the Planet. Опазването на околната среда е от първостепенно значение както в Италия, така и в България. Оперативните  програми на страната ви, не само „Околна среда”, а и „Иновации и конкурентоспособност” и Програмата за развитие на селските райони, ясно определят приоритетните теми за страната ви.

Партньорство между компании от нашите две страни в разработването на проекти за управление на отпадъците без съмнение ще спомогне за превръщането на икономиката ни в зелена и устойчива икономика. В Италия рециклирането се превръща в основна дейност  за осъществяването на идеята за кръгова икономика: годишно над 15 милиона тона отпадъци от хартия, стъкло, пластмаса, дърво, органични материи биват трансформирани в 10,6 милиона тона суровини за повторна употреба.

Освен това, италианските фирми имат натрупан опит в оползотворяването на възобновяемите биологични ресурси в земеделието и в третиране на органична фракция от битовите отпадъци. Италия се превръща във водеща страна в областта на оползотворяване на биогаз, сектор, в който през последните 6 години бяха построени близо 1.300 инсталации. Считам, че България е поела в правилната посока, предвид мерките, предвидени в ОП Околна среда и финансовите средства, насочени към общините за изграждане на инсталации за предварително третиране на отпадъците и за компостиращи инсталации.

Пресинформация за "Управление на отпадъците и рециклиране 27 – 29.03.2018" :
  • EREMA ще представи новата технология RegrindPro®
  • Интервю с Лаура Куартерони, експерт продажби, Molinari S.r.l.
  • БалБок Инженеринг АД ще представи мобилната лаборатория и информационната система
  • Нова продуктова премиера от Weiss A/S
  • Силно международно присъствие се очаква на Save the Planet 2016
  • Да поговорим за решения за рециклиране на отпадъци – интервю с Николай Иванов, управител на Прайм Технолоджийс
  • Eнергийно ефективни технологии за рециклиране, представени от фирма Братя Пашев
  • Solvay ще покаже технология за обработка и контрол на вредните емисии на Save the Planet 2016
  • Преработването на отпадъци за енергия има място и в България
  • Weiss предлага нова гама когенерационни инсталации за производство на енергия от отпадъци
  • Улрике Щрака, търговски съветник в посолството на Австрия в България, пред сп. Екология & Инфраструктура
  • Auwa Рисайклинг България: Приоритет за нас е грижата за околната среда
  • HELECTOR ще участва за първи път в „Save the Planet
  • Най-новата инсталация Vecoplan HydroDyn – дебют в България по време на „Save the Planet“ 2015
  • Водещи компании ще демонстрират устойчиви решения за управление на отпадъците на „Save the Planet” 2015
  • Интервю с г-жа Ралица Ангелова, заместник-изпълнителен директор на БалБок Инженеринг АД
  • Австрийският отговор на необходимостта от зелени технологии и ноу-хау в Югоизточна Европа
  • 2014 – годината на ефективно използване на отпадъци и ресурси
  • МОСВ подкрепя за пети пореден път „Save the Planet”
  • Силно австрийско участие на ‘Save the Planet’ 2014
  • Komptech ще представи енергийноефективни технологии за раздробяване, компостиране и сепариране на ‘Save the Planet’ 2014
  • International Baler Service ще участва на 'Save the Planet' 2014
  • Югоизточна Европа се нуждае от интелигентни и екологични технологии за прехода към устойчиво развитие
  • От депониране към рециклиране
  • AUWA Recycling България на „Save the Planet
  • Отпадъците - ресурсът на бъдещето: Отстъпки за ранна регистрация в Save the Planet
  • Рисайклинг България ще представи технологии за компостиране, сепариране и балиране на Save the Planet
  • Трицветната система на ЕКОПАК спасява тонове опаковки от депата
  • Oeko-Service Luxembourg (SuperDrecksKëscht®) и EUROPLAST на Save the Planet
  • Технологии за енергия от отпадъци и инсталации за рециклиране на Save the Planet 2013
  • Фирми от 12 държави на Save the Planet
  • Енергия от отпадъци – печеливша инвестиция
  • Силно международно присъствие на Save the Planet - изложба и конференция за управление на отпадъци и рециклиране
  • Зелената трансформация на Югоизточна Европа
  • Пресинформация от изложители
  • Заводът край Варна е с най-висока степен на автоматизация
  • Огромна обществена подкрепа на забраната на найлоновите торбички, предложена от ЕС
  • Правилно ли е решението за получаване на енергия от отпадъци? Отговорът е ДА!
  • Малка английска община наема американска фирма да добива енергия от отпадъците й
  • Недостиг на енергия и ресурси. Следващият месец ще достигнем 7 млрд. души и ...
  • Първата в света 19,6 MW двукомпонентна ORC-инсталация
  • Управление на отпадъците и депа в Австрия - интервю с Дейвид Ланер