Начало > Събития > Конференция Управление на отпадъците и рециклиране > Новини > • Пресинформация > Интервю с г-жа Ралица Ангелова, заместник-изпълнителен директор на БалБок Инженеринг АД

Покажи Страниците
2014-10-23 15:08:34

БалБок Инженеринг АД  ще представи своята дейност по третиране на флуорирани парникови газове на Save the Planet 2015

Интервю с г-жа Ралица Ангелова, заместник-изпълнителен директор

Добра новина е, че около 35% от гражданите у нас имат вече изградено „зелено мислене".  Те осъзнават своята отговорност, информират се и предприемат реални действия за намаляване количествата отпадъци и тяхното рециклиране.

Българското законодателство класифицира видовете отпадъци в 15 категории. Повечето от тях подлежат на рециклиране, в следствие на което се генерират нови материални потоци.

Опасните отпадъци са една от застъпените теми в „Save the Planet“ 2015. В случай на тяхното неправилно управление те носят огромен риск за човешкото здраве и околната среда.

В традиция се превърна участието на БалБок Инженеринг в изложението. Г-жа Ралица Ангелова ще ни разкаже за бъдещите планове на компанията и нейните инициативи, свързани със събирането и обезвреждането на опасните отпадъци.

Г-жо Ангелова, Вашата компания отново ще участва на „Save the Planet“ 2015. Какво смятате да представите на изложението? Моля, опишете накратко новите Ви инициативи.

Представянето на БалБок Инженеринг на изложението през 2015 г. ще съдържа няколко акцента. Първият е свързан със събирането и третирането на флуорирани парникови газове и озоноразрушаващи вещества –хладилни агенти като R22, тетрахлорметан, халони и др. във връзка със забраната за употребата и/или пускането им на пазара. Продължаваме, разбира се, да извършваме дейности и с други опасни отпадъци от производствените предприятия в България. Съществена част от  работата на дружеството е консултантската дейност. Към нея добавяме и професионалното обучение на специалисти по управление на опасни отпадъци. На всички, за които това представлява интерес, ще представим различните възможности за обучение при нас.

На 23, 24 и 25 организирате кампания в Пловдив. Кои са локациите и какви опасни отпадъци ще събирате?

За наша радост вече не само столичани могат да изхвърлят опасните си отпадъци правилно – т.е. разделно от битовите отпадъци. През пролетта проведохме тридневна кампания с община Пловдив, през юни такава имаше и в Шумен. През октомври се провеждат още две - от  20 до 22 октомври в Сливен и от 23 до 25 октомври отново в Пловдив. Местата за разполагане на мобилния пункт в Пловдив са следните:

23.10.2014 г. (четвъртък) от 10:00 до 12:45 часа на адрес: Район „Западен“, на паркинга на ул. „Равнища” до параклиса „Св. Троица” и от 13:45 до 16:30 часа на адрес: Район „Северен“, на кръстовището на ул. „Победа“ и ул. „Димитър Стамболов“, в близост до автогара „Север“ и магазин „Лидъл“.

24.10.2014 г. (петък) от 10:00 до 12:45 часа на адрес: Район „Тракия“, ул. „Съединение“, до ДКЦ V - Пловдив и от 13:45 до 16:30 часа на адрес: Район „Източен“, ул. „Лев Толстой” № 2.

25.10.2014 г. (събота) от 10:00 до 12:45 часа на адрес: Район „Южен“, продължението на бул. „Македония” срещу магазин „Лидъл” и от 13:45 до 16:30 часа на адрес: Район „Централен“, паркинга зад ресторант „Стадиона”.

В групата на опасните отпадъци, образувани в бита, попадат: лаково-бояджийски материали, лепила и адхезиви, живак и живаксъдържащи термометри и др. прибори, препарати от битовата и строителната химия, както и пестициди и други препарати за борба с вредители, киселини, основи, фотографски материали и не на последно място – старите лекарства.  Опаковките, съдържащи остатъци от такива вещества, също са в групата на опасните отпадъци.

С какво са свързани Вашите планове в близко бъдеще?

След подписването на Монреалския протокол за веществата, които нарушават озоновия слой през 1987 г., се прилагат сериозни мерки в световен мащаб. Актуалните данни сочат, че се наблюдава трайна тенденция на възстановяване на концентрацията на озон, който при сегашните темпове на възстановяване би достигнал естественото си ниво към 2050 г.  Най-близките ни планове са свързани с това, БалБок Инженеринг да допринася активно с дейността си за тази позитивна статистика.

Успехът ни в разработването и прилагането на Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата на територията на Столична община ни подтикна да предложим такива системи и на останалите общини в страната. Ние ще продължим да работим за правилното третиране на всички опасни отпадъци от промишлеността и от бита, без значение колко трудно е това.

Международна конференция за Управление на отпадъците и рециклиране за Югоизточна Европа
Конференцията Save the Planet отразява новостите в сектора. Целта на нейното провеждане е да представи добри практики и реализирани проекти, да срещне представителите на бизнеса и общините с международни експерти.
Начална дата на събитието:Сряда Март 28, 10:00
Крайна дата :Сряда Март 08, 17:00
Интер Експо Център
бул. Цариградско шосе 147
България, София 1784
65 EUR

CleanExBg - почистване и хигиена

Зелени съвети - Научете как можете да намалите въздействието върху околната среда от ежедневните си дейности, независимо дали сте у дома, на работното си място или на път.

Издание 2016
бе реализирано