Енергийна ефективност и ВЕИ 27 – 29.03.2018

Интервю с Гьоран Йоханссон, изпълнителен директор на

2014-01-27 13:56:14

Интервю с Гьоран Йоханссон, изпълнителен директор на "Термопомпени системи" – изложител на „ЕЕ и ВЕ“ 2014

Геотермалната енергия се счита за неизползваното богатство на България. Според статистиката страната ни е на първо място в Европа по геотермален потенциал на глава от населението  - 12 000 източници - и на последно - по нейното използване.

Какви са технологиите за нейното усвояване и кои са фирмите на нашия пазар, които работят успешно в този спектър на възобновяемата енергия?

В няколко последователни издания на нашия бюлетин ще ви запознаем с изложители с дейност в областта на геотермалната енергия, като ще започнем с „Термопомпени системи“.

В следващия брой очаквайте включване на "Омния Контракторс".

Приятно четене от екипа на Виа Експо.

www.viaexpo.com

Интервю с Гьоран Йоханссон, изпълнителен директор на "Термопомпени системи"

„Термопомпени системи" ЕООД от 2009 г. е оторизиран представител на NIBE AB в България. Какви продукти присъстват във Вашата продуктова гама?

NIBE AB е един от водещите производители в Европа в отрасъла на системите за битово отопление. „Термопомпени системи“ ЕООД като единствен представител на NIBE AB за България предлага високотехнологични термопомпени решения за отопление, вентилация, охлаждане и възстановяване на топлината, отразяващи днешните изисквания за устойчиво развитие. Основната ни продуктова гама се състои от термопомпи, които използват безплатната енергия на почвата, водата и въздуха.

Нашата цел е да предоставяме продукти, осигуряващи топла вода и гарантиращи комфортни климатични условия в помещениятакакто на домакинствата, така и на големи промишлени предприятия.

Известно е, че България има голям потенциал на геотермална енергия, който е все още в много малка степен оползотворен. Каква оценка ще дадете на този специфичен пазар?

Геотермалната енергия е топлинна енергия, идваща от недрата на Земята. На дълбочина от 10 м. през цялата година преобладава температура от около 8-12 °C. Тя е постоянна, практически неизчерпаема и екологично чиста. Големият потенциал на геотермална енергия в България се състои в наличието на подпочвените води, които са в изобилие на територията на нашата страна. Впечатленията ни от дейността в съседна страна като Румъния са, че температура на подпочвената вода от 25-35°C прави термопомпената система изключително ефективна. Разходите за такъв вид инсталация са значително по-ниски от тези за системите със сондажен отвор или подпочвени колектори.

Какви са ползите от внедряването на геотермалните термопомпи и за колко време направената инвестиция се възвръща?

Първата причина естествено е финансовата. Монтирането на геотермална термопомпа NIBE може да доведе до намаляване на разхода на енергия с до 80%.Това се дължи на факта, че геотермалната термопомпа използва земята, повърхностния слой почва или подпочвените води като основен енергиен източник, а всички тези видове енергия са безплатни.

Въпреки, че термопомпата няма да се изплати през първия месец, ще забележите веднага финансовите предимства, тъй като сметките ви за отопление ще бъдат доста по-ниски.

Освен това ефективността на последното поколение геотермални термопомпи на NIBE (те имат особено висок работен диапазон) оказва положително влияние върху скоростта на връщане на инвестицията ви – за еднофамилни къщи тя често е от 5 до 7 години и доста по-бърза за промишлени сгради.

Втората причина да изберете геотермална термопомпа NIBE е, че тя е изключително екологична и осигурява много по-малки количества СО2 в сравнение с традиционната система за отопление на базата на изкопаеми горива.

Вие предлагате иновативни термопомпи серия "въздух/вода". Как те се възприемат от пазара и с каква е тяхната специфика?

Нашите ново поколение термопомпи въздух/вода използват нов тип скролови компресори, чиито специален дизайн на хладилната система впръсква фреон в средата на компресора, за да го охлажда. Заедно с това оптималният дизайн на останалите компоненти на устройството го превръщат в супер ефективна термопомпа, създадена за студен климат. Новото поколение термопомпа въздух/вода е с възможност за подаване на температура на водата до 65°С при външни температурни условия от -25°С.

NIBE AB произвежда няколко вътрешни модула за комбинация с външното тяло на термопомпената система. Тези модули са оборудвани с контролер от ново поколение, който може да бъде свързан към няколко различни продукта и аксесоари (напр. соларни панели),  да контролира няколко битови системи за отопление с различни температури на потока, както и да отоплява вашия басейн. Управлението на термопомпената система вече е възможно да се осъществява от разстояние посредством интернет.

"Термопомпени системи" ще направи дебют на изложението „ЕЕ & ВЕ“. Коя е Вашата таргет група и на кои продукти ще наблегнете?

Наши клиенти са хора, които са ангажирани в изграждането на нови или реновиране на съществуващи съоръжения, активно интересуващи се от нови продукти, които са икономически изгодни и създават екологична атмосфера за тих и комфортен живот.

На изложението ще представим няколко модела геотермални помпи, както и новото поколение термопомпи въздух/вода, за което вече споменах.

Разкажете ни повече за новото поколение въздушна моноблок термопомпа F2040 с инверторно управляем компресор.

Този модел термопомпа е оборудван с двойно ротарен инверторен компресор като работата се контролира спрямо моментните нужди и това води до спестяване на енергия и намалява броя на стартиране на компресора. При ниски външни температури компресорът се забързва и работи близо до номиналния капацитет. Всички тези функции се контролират от новото поколение управление на NIBE AB.

Пресинформация за "Енергийна ефективност и ВЕИ 27 – 29.03.2018" :
  • „Хермес Солар“ ООД взе участие в провеждащото се за 11-та поредна година Изложение за Енергийна ефективност и възобновяема енергия (11-13 март, 2015, ИЕЦ, София)
  • Иновативно предложение от Филкаб Солар на ЕЕ и ВЕ 2015
  • Виждаме потенциал за развитие на възобновяемата енергия в България, интервю с инж. Зоненшайн, POLYTECHNIK, Австрия
  • Пауловнията – едно от най-бързорастящите дървета и възможност за печеливш бизнес у нас
  • Биогаз инсталациите - алтернатива за производство на енергия и решение на проблема с биоотпадъците
  • „ИКО-ЕЛ-Константин Стоянов“ ще участва за първи път на ежегодното изложение за енергийна ефективност и възобновяема енергия 2015.
  • WIN-WIN Форум 2014
  • WIN-WIN ФОРУМ
  • Джос Делбеке, генерален директор по действията за климата в ЕК, приветства участниците в изложението и форума „EE & ВЕ“ и „Smart Cities“
  • Нови технологии и продукти на ЕЕ и ВЕИ 2014
  • CPM Europe, Global Hydro Energy, Филкаб, Регионален Е-Клъстер и Термопомпени системи ще участват на изложението „EE & ВЕ” и “Интелигентни градове” 2014
  • „Термопомпени системи и „Омния контракторс“ ще участват в изложението „ЕЕ & ВЕИ” 2014 за Югоизточна Европа
  • Новите акценти в Екофорума и изложбата „Енергийна ефективност & възобновяема енергия“ и „Интелигентни градове“
  • Интервю с Гьоран Йоханссон, изпълнителен директор на
  • Интервю със Слав Ландов – ръководител направление ВЕИ във ФИЛКАБ АД, участник в изложението „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”
  • Югоизточна Европа се нуждае от интелигентни и екологични технологии за прехода към устойчиво развитие
  • EBIOSS Energy, Омния Контракторс и Филтър станаха част от EE & ВЕ и Smart Cities 2014
  • Новите ценности в глобалната енергийна система
  • Експерти и политици призовават за спешни промени по отношение на екоенергията и отпадъците като единствена алтернатива за бъдещето
  • Кои са технологиите, които ще ни осигурят “чисто” бъдеще?
  • Настъпва десетилетието на устойчивата и енергийноефективната архитектура
  • Последните технологични постижения в областта на сградно интегрираните фотоволтаици и интелигентните сгради на Форума и изложбата за Югоизточна Европа
  • Форум за Югоизточна Европа - преференциални цени за регистрация до 10 май
  • Микс от зелени енергийни технологии на 9-тата Изложба за енергийна ефективност и възобновяема енергия за Югоизточна Европа