Енергийна ефективност и ВЕИ 16 – 18.04.2019

Интервю с Гьоран Йоханссон, изпълнителен директор на

2014-01-27 13:56:14

Интервю с Гьоран Йоханссон, изпълнителен директор на "Термопомпени системи" – изложител на „ЕЕ и ВЕ“ 2014

Геотермалната енергия се счита за неизползваното богатство на България. Според статистиката страната ни е на първо място в Европа по геотермален потенциал на глава от населението  - 12 000 източници - и на последно - по нейното използване.

Какви са технологиите за нейното усвояване и кои са фирмите на нашия пазар, които работят успешно в този спектър на възобновяемата енергия?

В няколко последователни издания на нашия бюлетин ще ви запознаем с изложители с дейност в областта на геотермалната енергия, като ще започнем с „Термопомпени системи“.

В следващия брой очаквайте включване на "Омния Контракторс".

Приятно четене от екипа на Виа Експо.

www.viaexpo.com

Интервю с Гьоран Йоханссон, изпълнителен директор на "Термопомпени системи"

„Термопомпени системи" ЕООД от 2009 г. е оторизиран представител на NIBE AB в България. Какви продукти присъстват във Вашата продуктова гама?

NIBE AB е един от водещите производители в Европа в отрасъла на системите за битово отопление. „Термопомпени системи“ ЕООД като единствен представител на NIBE AB за България предлага високотехнологични термопомпени решения за отопление, вентилация, охлаждане и възстановяване на топлината, отразяващи днешните изисквания за устойчиво развитие. Основната ни продуктова гама се състои от термопомпи, които използват безплатната енергия на почвата, водата и въздуха.

Нашата цел е да предоставяме продукти, осигуряващи топла вода и гарантиращи комфортни климатични условия в помещениятакакто на домакинствата, така и на големи промишлени предприятия.

Известно е, че България има голям потенциал на геотермална енергия, който е все още в много малка степен оползотворен. Каква оценка ще дадете на този специфичен пазар?

Геотермалната енергия е топлинна енергия, идваща от недрата на Земята. На дълбочина от 10 м. през цялата година преобладава температура от около 8-12 °C. Тя е постоянна, практически неизчерпаема и екологично чиста. Големият потенциал на геотермална енергия в България се състои в наличието на подпочвените води, които са в изобилие на територията на нашата страна. Впечатленията ни от дейността в съседна страна като Румъния са, че температура на подпочвената вода от 25-35°C прави термопомпената система изключително ефективна. Разходите за такъв вид инсталация са значително по-ниски от тези за системите със сондажен отвор или подпочвени колектори.

Какви са ползите от внедряването на геотермалните термопомпи и за колко време направената инвестиция се възвръща?

Първата причина естествено е финансовата. Монтирането на геотермална термопомпа NIBE може да доведе до намаляване на разхода на енергия с до 80%.Това се дължи на факта, че геотермалната термопомпа използва земята, повърхностния слой почва или подпочвените води като основен енергиен източник, а всички тези видове енергия са безплатни.

Въпреки, че термопомпата няма да се изплати през първия месец, ще забележите веднага финансовите предимства, тъй като сметките ви за отопление ще бъдат доста по-ниски.

Освен това ефективността на последното поколение геотермални термопомпи на NIBE (те имат особено висок работен диапазон) оказва положително влияние върху скоростта на връщане на инвестицията ви – за еднофамилни къщи тя често е от 5 до 7 години и доста по-бърза за промишлени сгради.

Втората причина да изберете геотермална термопомпа NIBE е, че тя е изключително екологична и осигурява много по-малки количества СО2 в сравнение с традиционната система за отопление на базата на изкопаеми горива.

Вие предлагате иновативни термопомпи серия "въздух/вода". Как те се възприемат от пазара и с каква е тяхната специфика?

Нашите ново поколение термопомпи въздух/вода използват нов тип скролови компресори, чиито специален дизайн на хладилната система впръсква фреон в средата на компресора, за да го охлажда. Заедно с това оптималният дизайн на останалите компоненти на устройството го превръщат в супер ефективна термопомпа, създадена за студен климат. Новото поколение термопомпа въздух/вода е с възможност за подаване на температура на водата до 65°С при външни температурни условия от -25°С.

NIBE AB произвежда няколко вътрешни модула за комбинация с външното тяло на термопомпената система. Тези модули са оборудвани с контролер от ново поколение, който може да бъде свързан към няколко различни продукта и аксесоари (напр. соларни панели),  да контролира няколко битови системи за отопление с различни температури на потока, както и да отоплява вашия басейн. Управлението на термопомпената система вече е възможно да се осъществява от разстояние посредством интернет.

"Термопомпени системи" ще направи дебют на изложението „ЕЕ & ВЕ“. Коя е Вашата таргет група и на кои продукти ще наблегнете?

Наши клиенти са хора, които са ангажирани в изграждането на нови или реновиране на съществуващи съоръжения, активно интересуващи се от нови продукти, които са икономически изгодни и създават екологична атмосфера за тих и комфортен живот.

На изложението ще представим няколко модела геотермални помпи, както и новото поколение термопомпи въздух/вода, за което вече споменах.

Разкажете ни повече за новото поколение въздушна моноблок термопомпа F2040 с инверторно управляем компресор.

Този модел термопомпа е оборудван с двойно ротарен инверторен компресор като работата се контролира спрямо моментните нужди и това води до спестяване на енергия и намалява броя на стартиране на компресора. При ниски външни температури компресорът се забързва и работи близо до номиналния капацитет. Всички тези функции се контролират от новото поколение управление на NIBE AB.

Още от секцията "Енергийна ефективност и ВЕИ 16 – 18.04.2019" :
  • Двама министри откриха Форума и изложенията за устойчива енергия, градове и управление на отпадъци
  • Нови решения за общините
  • ЕЕ и ВЕ и Save the Planet ще представят решения за оползотворяване на отпадъците в селското стопанство
  • Позивамо вас да посетите међународне изложбе и конференције о ЕЕ и ОИЕ
  • Ве покануваме да ги посетите меѓународните саеми и конференции за ЕЕ и ОЕ (eнергетска ефикасност и обновлива енергија), Smart Cities (паметни градови) и Save the Planet (управување со отпадот)
  • Технологиите, които променят енергетиката, градовете и начина на управление на отпадъците
  • ЕНЕРГЕТИКА, ГРАДОВЕ И ОТПАДЪЦИ – кои са съвременните решения за тяхното устойчиво управление?
  • Премиjере производа на тематским саjмовима и актуелни теме на екоконференциjама за jугоисточну европу
  • Котли и енергийни системи за българската индустрия от AMBITERMO (Португалия)
  • Решения за директно оползотворяване на геотермална енергия са приложими и в България
  • Енергийно оползотворяване на отпадъци чрез технологията на MARTIN