Енергийна ефективност и ВЕИ 16 – 18.04.2019

2014-01-19 09:01:13

Филкаб АД е водещ доставчик на кабелни изделия, осветителна техника, електроапаратура и средства за автоматизация. Какъв дял заема направлението „Възобновяеми енергийни източници” във Вашата дейност?

През 2013 година 25% от услугите и продуктите на ФИЛКАБ АД са реализирани от направление ВЕИ и включват проектиране и изграждане на фотоволтаични системи, мониторинг, поддръжка и обслужване, както и доставка на материали.

Моля да ни разкажете за Ваши реализирани проекти в областта на фотоволтаиката?

През изминалата година разширихме дейността си и излязохме извън рамките на страната, като реализирахме няколко проекта в съседни държави и по този начин се утвърдихме като надежден партньор в проектирането и изграждането на фотоволтаични паркове. През ноември 2013 г. завършихме в Румъния, окръг Гюргево, два обекта – ФЕЦ Uzunu с мощност 1МW, и ФЕЦ Remus с инсталирана мощност 2,16МW. През декември 2013 г. пуснахме в експлоатация фотоволтаичен парк в Кипър, с. Авгору, община Амохостос, с мощност 1,5MW, и ФЕЦ Дуброво в Македония с инсталирана мощност 1MW. Инвестицията за парка в Македония е една от най-големите в страната за 2013 година. ФИЛКАБ АД има изпълнени проекти също и в Гърция. По този начин натрупахме значителен опит в изграждането на фотоволтаични паркове до ключ, както и в осъществяването на последващата им поддръжка и гаранционно обслужване. Комплексно предлаганите доставки и инженерингови услуги правят компанията търсен партньор сред инвеститорите в сектора на ВЕИ и извън пределите на България.

В страната осъществихме няколко проекта в областта на системите за автономно и аварийно захранване в „Делта Хил”, с. Кладница, община Перник, с. Лозен, община София, с. Свежен, община Брезово и др.

Филкаб АД участва няколко поредни години в изложението „ЕЕ и ВЕ“. Какво Ви мотивира отново да станете част от изявата през 2014 г. и виждате ли някакви положителни тенденции на пазара в Югоизточна Европа?

Изложението за енергийна ефективност и възобновяема енергия е най-голямото по рода си в България. Като компания със значителен опит в тази сфера, за ФИЛКАБ АД е от изключителна важност да присъства на форума всяка година. Това ни дава възможност за непосредствени и ползотворни контакти с хора и фирми, които се интересуват от темата. Участието ни на специализираното изложение за ВЕИ в България има за цел развиване на дейността ни по изграждането на малки жилищни и индустриални покривни фотоволтаични системи, както и островни фотоволтаични и хибридни системи за собствена консумация. Освен това целим не само да представим продуктите и услугите си, а да се запознаем също с наличните тенденции на пазара и най-добрите световни практики, да обменим идеи и да потърсим възможности за проекти с местни и международни фирми.

По отношение на тенденциите на пазара на ВЕИ в Югоизточна Европа, очакваме Гърция и Румъния да отбележат значителен ръст в инвестициите в този сектор, следвани от Турция, Словения и България. ФИЛКАБ АД продължава да търси и заздравява контактите си с фирми и инвеститори от региона и вече имаме планирани няколко големи международни проекта за 2014 г.

На кои продукти ще акцентирате и с какви клиенти бихте искали да осъществите контакт?

На изложението тази година ще акцентираме върху изграждането на малки жилищни и индустриални покривни PV системи и островни PV и хибридни системи за собствена консумация.

Интересуваме се от възможности за:

• проектиране и изграждане на PV и хибридни системи за производство на електроенергия за собствена консумация, системи за аварийно захранване и др. инсталации
• мониторинг, поддръжка и обслужване на PV и др. инсталации и системи
• разработване и предлагане на решения за автономно захранване на помпени системи за земеделието
• изпълнение и комплексна доставка на материали за ВЕИ проекти в България и в чужбина
• договаряне, проектен мениджмънт и изпълнение на utility-scale ВЕИ проекти
• реализация на PV проекти в Турция, Полша, Румъния, Гърция; контакти с местни браншови организации, подизпълнители и инвеститори.

Планирате ли да внедрите нови продукти във Вашето портфолио?

Във ФИЛКАБ АД се стремим постоянно да разширяваме продуктовото си портфолио. Всяка година осъществяваме множество контакти с производители на качествени и иновативни продукти, които не присъстват на българския пазар. Това ни позволява да предлагаме на нашите клиенти комплексни решения, независимо от сложността на проблема. Акцентът, върху който ще съсредоточим усилията си тази година, е свързан с развитието на интелигентни системи за съхранение на енергия, произведена от ВЕИ, със системи за увеличена собствена консумация и др.

Още от секцията "Енергийна ефективност и ВЕИ 16 – 18.04.2019" :
  • Двама министри откриха Форума и изложенията за устойчива енергия, градове и управление на отпадъци
  • Нови решения за общините
  • ЕЕ и ВЕ и Save the Planet ще представят решения за оползотворяване на отпадъците в селското стопанство
  • Позивамо вас да посетите међународне изложбе и конференције о ЕЕ и ОИЕ
  • Ве покануваме да ги посетите меѓународните саеми и конференции за ЕЕ и ОЕ (eнергетска ефикасност и обновлива енергија), Smart Cities (паметни градови) и Save the Planet (управување со отпадот)
  • Технологиите, които променят енергетиката, градовете и начина на управление на отпадъците
  • ЕНЕРГЕТИКА, ГРАДОВЕ И ОТПАДЪЦИ – кои са съвременните решения за тяхното устойчиво управление?
  • Премиjере производа на тематским саjмовима и актуелни теме на екоконференциjама за jугоисточну европу
  • Котли и енергийни системи за българската индустрия от AMBITERMO (Португалия)
  • Решения за директно оползотворяване на геотермална енергия са приложими и в България
  • Енергийно оползотворяване на отпадъци чрез технологията на MARTIN