Kак да събираме отпадъци, когато сме на обществени мероприятия?

Начало > Събития > Управление на отпадъците и рециклиране > Новини > Еко новини > Kак да събираме отпадъци, когато сме на обществени мероприятия?

Покажи Страниците
2013-08-29 12:44:41

Kак да събираме отпадъци, когато сме на обществени мероприятия?

отпадъци по време на протест

Без съмнение тема на последните седмици са протестите. Градът отдавна не беше преживявал събиране на толкова хора на едно място и масови шествия по софийските улици.

Извън останалите предизвикателства, на изпитание е поставена и чистотата на града и екоравновесието. Прави впечатление, че въпреки многолюдието, улиците и площадите остават сравнително чисти. Някои коментатори твърдят, че това се дължи на културата на участниците, доброто възпитание и навика да не изхвърлят отпадъци на улицата. Най-вероятно е така, но си струва да помислим за екологичния етикет по време на масови събития /концерти, мачове, хепънинги/. Ето няколко съвета:

Когато отивате преценете колко време ще прекарате там и какво ще консумирате. Ако си купите бутилка или две вода, ще е добре да носите със себе си пликче, в което да ги сложите, след като ги смачкате хубавичко за намаляване на обема.В пликчето поставите и пластмасовите опаковки от храни. Стъклените опаковки са големи и тежки, така че по-добре избягвайте покупка на напитки в такива бутилки за навън. Изберете алуминиеви кутийки. Не забравяйте да ги сплескате преди да ги сложите в пликчето при пластмасовите отпадъци. И после целия плик хвърлете в първия срещнат жълт контейнер за разделно събиране!

Пушенето не е на мода и освен това е забранено на закрити обществени места. Заклетите пушачи, най-вероятно са доволни, че все още е разрешено пушене на открито. Прави впечатление, че тези който са посветени на вредния навик, след като изпушат цигарата си се отбиват до най-близката канализационна шахта и изхвърлят там остатъка. Сигурно знаете, че фасовете са един от най-бавно разградимите отпадъци. Затова на пушачите препоръчваме да се снабдят с мини преносими пепелници /събират се дори в джоба/ и да ги използват докато са навън и сред природата. Могат да се намерят в магазините за сувенири и в електронните магазини.

Международна изложба за Управление на отпадъците и рециклиране за Югоизточна Европа.
През 2017 се включиха водещи компании от: Белгия, България, Дания, Германия, Гърция, Чехия и Швейцария, национални павилиони на Италия и Австрия.
Начална дата на събитието:Вторник Март 27, 09:30
Крайна дата :Четвъртък Март 29, 19:30
Интер Експо Център
бул. Цариградско шосе 147
България, София 1784
Вход свободен

CleanExBg - почистване и хигиена

Зелени съвети - Научете как можете да намалите въздействието върху околната среда от ежедневните си дейности, независимо дали сте у дома, на работното си място или на път.

Издание 2016
бе реализирано