Енергийна ефективност и ВЕИ 16 – 18.04.2019

2015-11-10 11:44:30

Интервю с Евгени Рибалченко, търговски мениджър на Schmack Biogas

Г-н Рибалченко, кой ще е фокусът на Вашето участие в ЕЕ & ВЕ 2016 и към кои целеви групи са насочени решенията, които предоставяте?

Ще представим нашето портфолио от решения за сухо и мокро анаеробно разлагане и по-специално - малки инсталации с широко приложение в селското стопанство.

Разкажете ни за проекта за производство на биогаз в село Велковци.
Инсталацията е с електрическа мощност от 500 киловата и е изградена в планински район на централната част на България.  Като суровина се използва суспензия от течен говежди тор, слама, царевичен силаж и суроватка от сирене. Проектът се откроява не само поради производството на енергия от такива  трудни  субстрати, но и защото има голям потенциал за оптимизация на производствения процес.

Клиентът е собственик на кравеферма и произвежда млечни продукти. Отпадната топлина при цикъла на комбинирано производство на топлина и енергия, както и част от енергията ще се използват в процеса на производството вместо дизелово гориво. След завършването на инсталацията тя има възможност да произвежда възобновяема енергия и да задоволява нуждите 1150 тричленни домакинства.

Кои са предимствата при използването на инсталациите на Schmack Biogas?

От 2010 г. Schmack Biogas е част от Viessmann Group. Нашите основни предимства са високата ефективност на инсталациите, надеждна технология, както и нашият голям опит в изграждането на инсталации за биогаз. Досега Schmack Biogas е построила и пуснала в експлоатация повече от 450 проекта. От 1995 г. компанията се определя като еталон за високоефективни и икономични инсталации за биогаз и печели доверието на земеделските производители, както и на  производителите на енергия.

Кои са ползите от производството на биогаз?

За разлика от слънчевата или вятърна енергия, биогазът е постоянно на разположение и може да се съхранява и да се използва, когато е наистина необходимо. Българската електропреносна мрежа ще се възползва от този децентрализиран източник на енергия, който служи като базов товар или като студен / топъл резерв. Благодарение на различните положителни характеристики на биогаза българските фермери не само ще се възползват от производството на енергия.

Те могат също така да използват оборския тор като такъв и след процеса на ферментация, като се елиминира отделянето на неприятна миризма, азотен диоксид, метан и въглероден диоксид. Биогаз инсталациите, работещи с отпадъци от животновъдството, са най-добрият вариант да се избегнат предстоящите санкции, които ще влязат в сила от 1-ви януари 2016 г. във връзка със законодателството на ЕС за намаляване на емисиите на метан.

Какъв тип инсталации са най-подходящи за България?

Предвид големия процент земеделски площи, най-рентабилното и подходящо оборудване за България са селскостопанските инсталации за производство на биогаз.
Още от секцията "Енергийна ефективност и ВЕИ 16 – 18.04.2019" :
  • Позеленява ли бизнесът
  • Двама министри откриха Форума и изложенията за устойчива енергия, градове и управление на отпадъци
  • Нови решения за общините
  • ЕЕ и ВЕ и Save the Planet ще представят решения за оползотворяване на отпадъците в селското стопанство
  • Позивамо вас да посетите међународне изложбе и конференције о ЕЕ и ОИЕ
  • Ве покануваме да ги посетите меѓународните саеми и конференции за ЕЕ и ОЕ (eнергетска ефикасност и обновлива енергија), Smart Cities (паметни градови) и Save the Planet (управување со отпадот)
  • Технологиите, които променят енергетиката, градовете и начина на управление на отпадъците
  • ЕНЕРГЕТИКА, ГРАДОВЕ И ОТПАДЪЦИ – кои са съвременните решения за тяхното устойчиво управление?
  • Премиjере производа на тематским саjмовима и актуелни теме на екоконференциjама за jугоисточну европу
  • Котли и енергийни системи за българската индустрия от AMBITERMO (Португалия)
  • Решения за директно оползотворяване на геотермална енергия са приложими и в България
  • Енергийно оползотворяване на отпадъци чрез технологията на MARTIN