Позеленява ли бизнесът

Покажи Страниците
2016-05-16 09:45:58

Позеленява ли бизнесът
Все повече компании осъзнават рисковете от промените в климата и отговорността да им се отговори адекватно

Не е лесно да бъдеш зелен, пее жабата Кърмит, най-известният мъпет от предаването "Улица Сезам". Този рефрен се отнася и за много от българските компании. Малка част от тях взимат мерки, за да бъдат по-устойчиви и да се включат в борбата с климатичните промени. Но все пак зеленото идва на мода постепенно дори и в България и бизнесът поема част от отговорността към промените на климата. И разбира, че може да извлече и ползи от това.

На събитие на тема "Бизнес и климат – промени в климата, възможности за бизнеса" природозащитниците от WWF и Коалиция за климата (неформална платформа, в която участват нестопански и стопански организации, както и индивидуални членове), заедно с консултантите по устойчиво развитие от denkstatt, разказаха за рисковете от климатичните промени, за ползите от устойчиви практики и за мъдрите решения, които някои корпорации са предприели. След като беше сключено световно климатично споразумение в Париж през декември 2015г., стана ясно, че не само политиците, но и частният сектор поема инициатива в борбата с климатичните промени.

Пейзажът в България

Събитието отбеляза края на проект на Коалиция за климата – България за създаване на нови партньорства с бизнеса. Основна цел на проекта е да създаде дискусия между преставители от сферата на науката, бизнеса, неправителствените организации и медиите по темата за климатичните промени, но и да постави въпроса за по-добри държавни политики.

"Климатът е точка, по която ангажираните страни по този проблем - представители на бизнеса, неправителствени организации, медии, държави - започват с ясна осъзнатост, че само ако седнат на една маса и се договорят, разберат се, само по този начин можем да вървим напред", обяснява пред "Капитал" Георги Стефанов, координатор политики и климатични промени във WWF.

Все пак разминавания в амбициите има, съгласяват се Георги Стефанов и Петър Сеизов от denkstatt. "Има разминаване в нивото на амбициозност на различните страни и донякъде разрушен диалог между тях... Много често има разочарование от страна на НПО-тата, че те генерират много идеи, които не винаги покълват в държавната администрация", обяснява Сеизов и допълва, че все пак според него различните участници в дискусията намират все повече допирни точки.

Въпреки че за последните 7-8 години има прогрес, трябва да се извърви дълъг път в изграждането на държавните климатични политики. "На ниво законодателство имаме доста неща, макар че не сме отличници, но на ниво изпълнение на тези цели и действия имаме голяма нужда те да започнат на практика да се случват", пояснява Стефанов.

Към цялата новина: http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/05/08/2755698_pozeleniava_li_biznesut/

Изложба за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници за Югоизточна Европа
Изложението показва съвременните решения за спестяване на енергия и за производство на възобновяема енергия.
Начална дата на събитието:Вторник Март 27, 09:30
Крайна дата :Четвъртък Март 29, 19:30
Интер Експо Център
бул. Цариградско шосе 147