Ресурсната ефективност е и в начина, по който караме колата си

Начало > Събития > Изложба Управление на отпадъците и рециклиране > Новини > • Еко новини > Ресурсната ефективност е и в начина, по който караме колата си

Покажи Страниците
2013-08-29 12:36:31

Ресурсната ефективност е и в начина, по който караме колата си

Ресурсната ефективност е и в начина, по който караме колата си (обновена)

Президентът Росен Плевнелиев и еврокомисар Янез Поточник. Снимка: БГНЕС

„Въпреки разрасналата се криза като че ли не сме успели да научим уроците си. България продължава да пилее своите ресурси. Казвам го най-отговорно, всички сме виновни за това. За да постигнем конкурентоспособност и успех, са ни нужни реформи във всички сектори, и то – с една единствена цел: количество - не, качество – да“.

Това  коментира президентът Росен Плевнелиев при откриването на конференцията „Преминаване към ресурсно-ефективна зелена икономика в региона на река Дунав“ в столицата. Форумът е организиран съвместно от Международната природозащитна организация WWF и Представителството на Европейската комисия в България. В него участва и европейският комисар по околна среда Янез Поточник.

Според държавния глава, все още произвеждаме малко, а същевременно изразходваме неоправдано много. Постигане на ресурсна обезпеченост и ефективност е сред най-важните държавнически цели и стратегически приоритет за България, подчерта той.

Президентът Росен Плевнелиев подкрепя създаването на широка платформа, в която обществени фигури, експерти и бизнес да се обедният за работеща, ресурсно ефективна икономика. Той подчерта, че ефективното използване на ресурсите е залог за просперитета на нацията и част от националната сигурност.

Според него ресурсната (не)ефективност не започва от един или друг, а е навсякъде. Тя е заложена в начина, по който управляваме остатъците вкъщи, в начина, по който се отнасяме към природата, в начина, по който работим, и в начина, по който ползваме енергията, караме автомобила си и изхвърляме отпадъците си.

Само 6 % от отчетените отпадъци в България са били предадени за рециклиране, докато останалите най-арогантно изхвърляме, обяви Плевнелиев. "Трябва да намалим този процент на много по-малко", категоричен бе той.

Според него се налага България да промени отношението си към проблемите на енергетиката, на водния сектор, на транспорта и земеделието и на политиката за опазване на околната среда. Поставянето на акцент върху енергийната ефективност, по думите на президента, би довело до редица ползи за страната ни, като откриването на нови работни места, технологично обновление, намаляване на сметките за електроенергия, общ позитивен ефект върху малките и средните предприятия. Също така би увеличило енергийната независимост на България.

Като друга голяма тема Росен Плевнелиев отново изтъкна реформата във водния сектор, от чиито успех зависи както изграждането на устойчиво и продуктивно земеделие, така и производството на храни.

Същевременно президентът подчерта, че решение на екологичните проблеми и устойчивото развитие не може да бъде търсено единствено в рамките на националните граници. За постигането на реална промяна страните в Европа следва да засилят трансграничното си сътрудничество в опазването на околната среда и да търсят координация на националните политики в рамките на Европейския съюз.

...

Цялата новина: http://fakti.bg/biznes/70127-resursnata-efektivnost-e-i-v-nachina-po-koito-karame-kolata-si

Международна изложба за Управление на отпадъците и рециклиране за Югоизточна Европа.
Растящите и неоползотворени количества отпадъци са едно от основните предизвикателства у нас.
Начална дата на събитието:Вторник Март 27, 09:30
Крайна дата :Четвъртък Март 29, 19:30
Интер Експо Център
бул. Цариградско шосе 147
България, София 1784
Вход свободен

CleanExBg - почистване и хигиена

Зелени съвети - Научете как можете да намалите въздействието върху околната среда от ежедневните си дейности, независимо дали сте у дома, на работното си място или на път.

Издание 2016
бе реализирано