Управление на отпадъците и рециклиране 16 – 18.04.2019

Успешно публично-частно партньорство за управление на отпадъците. Представяме ви Костинброд Еко АД -настояще и бъдеще.

2017-10-30 15:12:04

За първи път на изложението Save the Planet ще се представи дружеството Костинброд Еко АД.
Добър пример за всички български общини за постигане целите за рециклиране по пътя на публично-частно партньорство /ПЧП/.
От 2009 г. до сега, съвместно дружество на Община Костинброд и две белгийски фирми, работи успешно и постига отлични резултати.

Интервю с г-жа Теодора Вълчева, управител Костинброд Еко АД.

Г-жо Вълчева, разкажете ни накратко за пътя който сте изминали. Какви са резултатите към момента?

Регионално депо Костинброд е един добър пример за публично-частно партньорство в България. То е собственост на община Костинброд и белгийски инвеститори. Съвместното им дружество Костинброд еко АД е създадено през 2009 година и вече 8 години  работи устойчиво. Дружеството успешно построи първи етап на модерно регионално депо, експлоатира го екологосъобразно и най-вече генерира средства за финансиране на изграждането на втора клетка за депониране на отпадъци, която вече е готова и предстои да стартира експлоатация.

Регионалното депо представлява една лицензирана площадка за депониране на отпадъци с площ от 185 дка и с потенциал за развитие - възможности за по-нататъшно строителство на други инсталации за третиране на отпадъци. Площадката е разположена на 12 км от град Костинброд и на около 15 км от северната скоростна тангента на град София. Предлагаме възможности за партньорство със всички инвеститори на площадки за третиране на отпадъци,  осигурявайки им ефективно решение за остатъка им за депониране и спестяване на  транспортни разходи.

С какво са свързани плановете Ви за в бъдеще?

След изграждането на общата инфраструктура на депото и осигуряването на достатъчно капацитет за депониране на отпадъците от регион за управление на отпадъци  Костинброд, плановете ни са да наситим площадката с различни инсталации за третиране и рециклиране на отпадъците. Плановете ни за бъдеща дейност включват:

Партньорство за изграждане на инсталация за оползотворяване на промишлени отпадъци, инсталация за извличане на биогаз от депото и произвоство на енергия и пара, предлагане на инженерингови услуги -  подготовка на експлоатационни и разрешителни документи и обучение на персонала на бъдещи инсталации за обезвреждане и третиране на отпадъци, изграждане на центрове за повторна употреба на отпадъци. Не на последно място предлагаме създаване на професионална неправителствена организация на всички оператори на инсталации за третиране и обезвреждане на отпадъци за разпространение на добри експлоатационни и управленски практики и законодателни инициативи.

От кои общини се използва регионално депо за неопасни отпадъци?

Регионалното депо обслужва шест общини от Софийска област- Костинброд, Годеч, Драгоман, Сливница, Своге и Божурище. То е и специализирано депо за обезвреждане на неопасни производствени отпадъци за фирмите, за които няма икономически смисъл да изграждат собствени депа.

Какво бихте посъветвали свои колеги от други общини, какви са предимствата на ПЧП?

Каним всички заинтересовани общини да ни посетят и на практика да се убедят в предимствата на публично-частното партньорство за инвестиции в съоръжения за управление на отпадъците:

• Осигурява се инвестиционно финансиране без тежести за общинския бюджет
  • Поемането на финансовия риск от частния партньор го прави особено грижлив към социално поносимата цена
  • Частният партньор поема  всички разходи и дейности по прединвестиционния период – разрешителните документи се издават максимално бързо и качествено.
  • Осигурява се систематично управление на проекта от инвестиционното намерение до етапа на експлоатация
  • Общината има контрол на всички етапи и си гарантира експлоатация на съоръжението съгласно най-добрите практики.
  • Осигурява се финансирането на следващите етапи за инвестицията.

Европейското финансиране осигурява изграждането на първите етапи на регионалните депа, но след това общините ще се сблъскат с трудности – как да наберат средства за изграждане на следващите клетки и за бъдещата рекултивацията на депото и как да осигурят технологически грамотно депониране, така че отпадъчните тела да бъдат устойчиви за много години напред и да не бъдат бъдещи „цъкащи бомби“.Тази устойчивост се осигурява от партньорство с грижливо избрано частно дружество, което има опита и отговорността за експлоатацията и бъдещото развитие на вече изградената инфраструктура.

Още от секцията "Управление на отпадъците и рециклиране 16 – 18.04.2019" :
  • Премиjере производа на тематским саjмовима и актуелни теме на екоконференциjама за jугоисточну европу
  • Как иновациите превръщат отпадъците в суровини и енергия?
  • Еurotools търси бизнес партньори в Югоизточна Европа
  • Lindner-Recyclingtech – за втори път на Save the Planet
  • Енергийно оползотворяване на отпадъци чрез технологията на MARTIN
  • Качество от Швейцария – оборудване за третиране на биоотпадъци
  • Интервю с Надин Де Грийф, генерален секретар, Европейска федерация за управление на отпадъците и опазване на околната среда
  • EREMA ще представи новата технология RegrindPro®
  • Интервю с Лаура Куартерони, експерт продажби, Molinari S.r.l.
  • БалБок Инженеринг АД ще представи мобилната лаборатория и информационната система
  • Нова продуктова премиера от Weiss A/S
  • Силно международно присъствие се очаква на Save the Planet 2016
  • Да поговорим за решения за рециклиране на отпадъци – интервю с Николай Иванов, управител на Прайм Технолоджийс
  • Eнергийно ефективни технологии за рециклиране, представени от фирма Братя Пашев
  • Solvay ще покаже технология за обработка и контрол на вредните емисии на Save the Planet 2016
  • Преработването на отпадъци за енергия има място и в България
  • Weiss предлага нова гама когенерационни инсталации за производство на енергия от отпадъци
  • Улрике Щрака, търговски съветник в посолството на Австрия в България, пред сп. Екология & Инфраструктура
  • Auwa Рисайклинг България: Приоритет за нас е грижата за околната среда
  • HELECTOR ще участва за първи път в „Save the Planet
  • Най-новата инсталация Vecoplan HydroDyn – дебют в България по време на „Save the Planet“ 2015
  • Водещи компании ще демонстрират устойчиви решения за управление на отпадъците на „Save the Planet” 2015
  • Интервю с г-жа Ралица Ангелова, заместник-изпълнителен директор на БалБок Инженеринг АД
  • Австрийският отговор на необходимостта от зелени технологии и ноу-хау в Югоизточна Европа
  • 2014 – годината на ефективно използване на отпадъци и ресурси
  • МОСВ подкрепя за пети пореден път „Save the Planet”
  • Силно австрийско участие на ‘Save the Planet’ 2014
  • Komptech ще представи енергийноефективни технологии за раздробяване, компостиране и сепариране на ‘Save the Planet’ 2014
  • International Baler Service ще участва на 'Save the Planet' 2014
  • Югоизточна Европа се нуждае от интелигентни и екологични технологии за прехода към устойчиво развитие
  • От депониране към рециклиране
  • AUWA Recycling България на „Save the Planet
  • Отпадъците - ресурсът на бъдещето: Отстъпки за ранна регистрация в Save the Planet
  • Рисайклинг България ще представи технологии за компостиране, сепариране и балиране на Save the Planet
  • Трицветната система на ЕКОПАК спасява тонове опаковки от депата
  • Oeko-Service Luxembourg (SuperDrecksKëscht®) и EUROPLAST на Save the Planet
  • Технологии за енергия от отпадъци и инсталации за рециклиране на Save the Planet 2013
  • Фирми от 12 държави на Save the Planet
  • Енергия от отпадъци – печеливша инвестиция
  • Силно международно присъствие на Save the Planet - изложба и конференция за управление на отпадъци и рециклиране
  • Зелената трансформация на Югоизточна Европа
  • Пресинформация от изложители
  • Заводът край Варна е с най-висока степен на автоматизация
  • Огромна обществена подкрепа на забраната на найлоновите торбички, предложена от ЕС
  • Правилно ли е решението за получаване на енергия от отпадъци? Отговорът е ДА!
  • Малка английска община наема американска фирма да добива енергия от отпадъците й
  • Първата в света 19,6 MW двукомпонентна ORC-инсталация
  • Управление на отпадъците и депа в Австрия - интервю с Дейвид Ланер