Начало > Новини > • Пресинформация > Водещи компании ще демонстрират устойчиви решения за управление на отпадъците на „Save the Planet” 2015

Покажи Страниците
2014-12-15 14:24:46

Отпадъците отново са един от приоритетите в оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г. Страната ни ще получи повече средства за справянето с многобройните предизвикателства, пред които сме изправени. Според изчисления се нуждаем от повече от 1 млрд. лева, за да постигнем европейските цели в областта на оползотворяването и рециклирането на отпадъците.

Бизнесът и общините ще засилят своята инвестиционна активност по отношения на закриване и рекултивиране на сметищата, изграждане на нова модерна инфраструктура, подобряване на разделното събиране, компостиране на биологични отпадъци и рециклиране на строителните отпадъци.

Устойчивото управление на отпадъците е във фокуса на 6-то издание на „Save the Planet” – изложение и конференция за Югоизточна Европа. Организаторите от Виа Експо подчертават ползите от прилагането на културата на превенция, рециклиране и повторна употреба – значително намаляване на емитираните количества метан и възстановяване на ценни ресурси, съдържащи се в отпадъчните потоци. Събитието е единственото специализирано в България, което привлича водещи компании и лектори от Европа. От една страна, то създава благоприятна среда за дебат по въпроси, касаещи законодателство, стратегии и политики, а от друга - за демонстрация на съвременните технологии и оборудване.

Австрия е стратегически партньор на „Save the Planet“. За 6-та поредна година ще се реализира Австрийски  павилион. Към него се присъединиха KWS Krickl Waagen Systems, IFE Aubereitungstechnik, Komptech и EREMA.  Посетителите ще се запознаят със системи за рециклиране на пластмаса, за механично-биологично третиране на твърди отпадъци, за обработка на биомаса, машини за обработка на насипни материали, технологии за претегляне и идентификация на товарите.

Традиционен изложител е Балбок Инженеринг. Ралица Ангелова определя акцентите в участието на фирмата: ”Първият е свързан със събирането и третирането на флуорирани парникови газове и озоноразрушаващи вещества. Ще популяризираме и дейностите за управление на опасни отпадъци от производствените предприятия в България, както и възможностите за обучения, които предлагаме.”

Безотпадни технологии за енергийно оползотворяване на отпадъците ще видим от Екорек България. Компанията произвежда алтернативни горива от сортирани битови отпадъци и промишлени отпадъци, предлага решения и за излезли от употреба гуми.

Решения в управлението на промишлени, производствени и опасни отпадъци ще бъдат представени от ПрофисБГ. Те спомагат за работата и съхранението  на запалими и избухливи  материали.

Братя Пашев предлага преработвателни машини за пластмасови отпадъци, инсталации за сушене и сухо почистване на пластмасови отпадъци, екструдери / гранулатори за преработка на пластмаси, филтриращи технологии. Фирмата си партнира с Vecoplan (Германия), MAS (Австрия), STF Maschinen-und Anlagenbau GmbH (Германия) и др.

За първи път името на компания Helector от Гърция ще присъства сред изложителите. Очакват се и потвърждения за групови участия от Швейцария, Полша, Италия и Чехия.

Бившият комисар по околната среда, Янез Поточник определя природата като идеалната кръгова икономика, която следва да ни вдъхновява за предстоящите промени. Предвиждат се редица мерки за ускорен преход към този модел на развитие. Страните, които се преориентират към него, ще повишат чувствително своята конкурентоспособност, ресурсна ефективност и ще постигнат подобряване на екологичната среда - споделят организаторите от Виа Експо.

Европейската мрежа на професионалисти по опазване на околната среда (ENEP) ще посвети специална сесия на кръговата икономика. Субсидии и стимули в ЕС, рециклиране на пластмаса, електрическо и електронно оборудване, сметищен газ - възможност за устойчиво депониране - ще са акцентите.

Какви са най-новите решения, прилагани в разрушаването на сгради и рециклиране на строителни отпадъците (C & DW) – ще научим презентациите на експерти от Европейска асоциация за технологии и съоръжения за разрушаване в строителството (EDA).

За повече информация:  Виа Експо – www.viaexpo.com

Паралелни събития: „Smart Cities” (интелигентни градове), „Save the Life“ (управление при бедствия и аварии) и „ЕЕ и ВЕ“ (енергийна ефективност и възобновяема енергия)

Международна конференция за Управление на отпадъците и рециклиране за Югоизточна Европа
Конференцията Save the Planet отразява новостите в сектора. Целта на нейното провеждане е да представи добри практики и реализирани проекти, да срещне представителите на бизнеса и общините с международни експерти.
Начална дата на събитието:Сряда Март 28, 10:00
Крайна дата :Сряда Март 28, 17:00
Интер Експо Център
бул. Цариградско шосе 147
България, София 1784
65 EUR

CleanExBg - почистване и хигиена

Зелени съвети - Научете как можете да намалите въздействието върху околната среда от ежедневните си дейности, независимо дали сте у дома, на работното си място или на път.

Издание 2016
бе реализирано