Начало > Събития > Изложение за спорт и здравословен начин на живот > Новини > • Пресинформация > За повишаването на физическата активност е необходима повече спортна култура и мотивацията

Покажи Страниците
2015-08-10 10:48:13

Интервю с Йоанна Дочевска, председател на УС на „Асоциация за развитие на българския спорт“

Г-жо Дочевска, моля да представите накратко дейността на АРБС.

Дейността на „Асоциацията за развитие на българския спорт" цели да спомогне за устойчивото развитие на физическото възпитание и спорта в България; модернизация на съществуващата спортна инфраструктура, както и изграждане на нова; разработване, кандидатстване, реализиране и координиране на национални, общински, бюджетни, европейски, международни и други проекти и програми; оптимизиране и мобилизиране на човешкия и материален потенциал в областта на спорта; развитие на образованието в и чрез спорта.

Кои са текущите кампании, които провеждате?

•  "Спорт близо до теб" – проект на АРБС за оптимизиране на мрежата от спортни клубове за детски и масов спорт;
  • „Бъди доброволец” – проект на АРБС за повишаване на доброволческата култура в спорта, както и за оптимизиране на информацията до настоящи и бъдещи доброволци на разнообразни спортни форуми;
  • Национална кампания „Аз спортувам” – кампания за стимулиране на спортната култура в България;

Активно работим и реализираме редица проекти: „Move week”, „Младежко добороволчество в спорта – актуални предизвикателства и възможности”, “CORE”, EU Be Active! (EUBA)  – ЕС Бъди активен!, „Спортни ценности за по-добра Европа”, „Доброволчество за знания”, „Европейско загряване”, „ОЧС /Обучение чрез спорт/ Промо”, „Обучение чрез спорт” в България.

Според Вас кои са ключовите фактори за постигането на по-високо ниво на спортна култура?

Основните фактори, които изграждат едно силно общество, са позитивният пример и личната мотивация. Няма как да очакваме от едно дете, което е виждало спорт само на екрана, да обича да спортува и да бъде активно. Спортът изгражда в нас редица качества, които ни помагат да се справяме с трудностите в живота като дисциплина, мотивация, умения за приемане на победа и загуба, честна игра, които ако успеем да възпитаме у децата си, ще им предоставим предимства, за да се борят с проблемите в образователната система и след това в кариерното развитие. България е държава със силни спортни традиции и това е друга важна мотивация за нас да бъдем активни.

АРБС насочва своето внимание именно в посока за развитие на спортната култура и мотивацията, с които са свързани и редица наши дейности:

Спорт близо до теб – проект за оптимизиране на мрежата от спортни клубове за детски и масов спорт. Към момента в онлайн базирана платформа са достъпни над 180 спортни клуба, в които можете да откриете информация за часовете на тренировка, кой ще бъде треньор на вас или детето ви, колко ще ни струва. Можем да открием и кой спорт има организирани или индивидуални тренировки близо до нас. По този начин ние вярваме, че скъсяваме дистанцията между хората и спорта и им помагаме да намерят своята физическа активност.

Физическа активност на работното място - информационна кампания, която предоставя лесни съвети как да сме активни в офис среда. Материалите на кампанията са в електронен и печатен вариант и помагат на работещите.

Move week 2013 и 2014 година – за двете години, в които АРБС координираше кампанията в гр. София, бяха предоставени над 300 възможности за безплатни тренировки и спортни събития в рамките на седмицата. По този начин спортните клубове представяха своята дейност, а гражданите на столицата опитаха нови видове спорт или се насладиха на вече познат такъв.  За 2014 в София се реализираха над 225 събития и столицата ни се нареди на челно място от всички градове в над 30 държави, участващи в кампанията.

Управление на отпадъци и рециклиране

Издание 2015
бе реализирано