seeSUSTAINtec - b2b оnline platform
Sustainable Technologies

LB Bulgaricum

Hall 1
Bulgaria

Тенденциите в здравословното хранене, представени от „Ел Би Булгарикум“.


Фирмата има основна роля за неповторимия вкус и отлично качество на млечните български продукти.

Интервю с Рени Петкова, отдел Маркетинг и бизнес развитие в „Ел Би Булгарикум“.

Г-жо Петкова, „Ел Би Булгарикум“ е фирма с традиции и история на пазара, пазител на оригиналната българска закваска. Моля да ни разкажете накратко какви суровини използвате?

В „Ел Би Булгарикум” знаем, че доверието се печели трудно, но се губи лесно. Като наследник на ДСО „Млечна промишленост“ нашата мисия е да съхраним традициите в производството на млечни продукти не само като вкус и органолептика, но и да запазим качеството, с което са свикнали нашите родители. Избрали сме труден, но правилен път, в който няма място за вредни за здравето съставки, влагани по всевъзможен начин в част от продуктите на пазара.

Използваме само истинско сурово българско мляко и живи закваски от собствената ни колекция, така че да гарантираме здравословните ползи за потребителя от консумацията на продукти с марка „Ел Би Булгарикум“. Въпреки че работим с висококачествено мляко от доказали се български ферми, всяка партида, пристигнала за преработка, се проверява и контролира стриктно в лабораториите на дружеството, спазвайки всички изисквания на действащото законодателство.

Какви продукти се предлагат под марката LB Bulgaricum?

Ние предлагаме богато портфолио от разнообразни свежи и трайни млечни продукти, лиофилизарни храни и закваски. Продължаваме да разширяваме и асортимента от пресни сирена и кашкавали, развиваме производствената си база за масло и сметана, но наша емблема остава киселото мляко. Ние сме едни от малкото производители на пазара, които могат да гарантират високия брой  живи микроорганизми, през целия срок на годност на продукта.

В края на 2015 г. възстановихме и производството на прясно мляко в бутилки.  Благодарение на оптимизирани технологични режими на обработка, с които работим, успяваме да запазим не само вкусовите качества на продукта, но и неговите хранителни свойства. В отговор на потребителското търсене и стремеж към по-здравословно хранене, фирмата фокусира своите усилия в разработването на няколко нови продукта, с доказани на клинично ниво здравословни свойства за организма.

Портфолиото на фирмата включва и пробиотична серия. Какво включвате в нея? Към кого е насочена и какви са ползите от нея?

Именно най-новата пробиотична серия „proway” успяхме да внедрим на българския пазара в края на 2015 – началото на 2016 г. Серията е насочена към всички хора, които искат да живеят здравословно и полагат усилия за това. Продуктите от “proway” за момента са 2 – пробиотична млечнокисела напитка YoGuard и лиофилизиран пробиотичен продукт LB Vit.

Те са разработени по специална технология от Научно-изследователския център на Ел Би Булгарикум и съдържат селекционирани щамове с доказани пробиотични свойства.  И двата продукта оказват благоприятно влияние върху функциите на стомашно-чревната микрофлора и имунната система на организма. Техните полезни качества са клинично изпитани във водещи клиники по метаболитни и белодробни заболявания в София. Повече детайли за продуктите предстои да покажем на заинтересованите потребители по време на изложението. 

Какви нови продукти разработвате и кога се планира да излязат на пазара?

Изненадите от нас предстоят. Ще загатна само, че стратегията ни през 2017 – 2020 г. е изцяло насочена към производство и внедряване на здравословни продукти, част от които са насочени към потребители страдащи от високо кръвно, деца с метаболитни проблеми, лактозна непоносимост и др.   Заявените от нас ефекти и ползи за организма ще бъдат изследвани и на клинично ниво, за да могат потребителите ни да бъдат убедени в реалната полза от консумацията на съответния продукт. Въпреки сериозния финансов ресурс, нужен за извършването им, за нас важното е доверието на хората, въплътено с убедеността че консумират качествен продукт.

Неоспоримо е полезното въздействие на българското кисело мляко върху човешкия организъм. Като производители, какво е Вашето послание към хората? Как да се спрат на качествени продукти? Какво е препоръчителното количество, което трябва да се консумира?

Въпреки забързаното ежедневие и стресът, под който сме изложени нека да не забравяме да се храним здравословно. Млякото и млечните продукти са храни, които са важни за правилното функциониране на организма. Затова е препоръчително да се консумират ежедневно в умерени количества. Научно доказано е, че продуктите, богати на калций допринасят за изгарянето на мазнините и формирането на костите. Съветвам потребителите да обръщат повече внимание на етикетите, тъй като за съжаление в момента на пазара се предлагат различни млечни продукти, които не отговарят на българските стандарти за качество.

Част от тях са произведени със съставки, доказано вредни за  човешкото здраве, а други чрез технологии, които влошават качеството на продукта и не позволяват на полезните живи микроорганизми да се развият достатъчно добре, така че да повлияят благоприятно на организма след консумацията им. Апелирам към потребителите да бъдат по - внимателни в избора си на продукт, да четат съдържанието на опаковката и не винаги да се доверяват на най-евтиното, заради тревожно високия тренд в недобросъвестните методи, които се прилагат , така че да се получи евтин продукт.