seeSUSTAINtec - b2b оnline platform
Sustainable Technologies

Sodexo Pass Bulgaria / Sport Pass

Hall 1
Bulgaria

Корпоративните уелнес програми:кое наистина работи


Организациите харчат около $8 милиарда на година за уелнес програми – дали наистина си заслужават?[1] Двама експерти, Джим Пърсел, водещ американски консултант по уелнес, и Бенедикт Лепер, старши HR вицепрезидент в Sodexo Benefits and Rewards Services, обсъждат какво включват успешните уелнес програми и претеглят преимуществата.
 

Защо уелнес програмите присъстват в корпоративните програми?

Джим Пърсел: Първо се появиха в САЩ през 1980 г., когато премиите от здравното осигуряване, предоставени от работодателите, скочиха изключително високо – покачвайки се с 18% за година. Тогава проучванията показаха, че някои дейности биха могли да намалят разходите за медицински услуги и съответно разходите за работодателите. Премиите продължиха да се покачват и фирмите днес харчат около 8 милиарда долара на година в САЩ само за уелнес. Добрите програми подобряват продуктивността, а в същото време намаляват текучеството на служителите, отсъствията и здравните разходи. Въпреки това, обаче много програми се провалят или са загуба на пари.

 

Каква е рецептата за успех?

ДжП: Две неща: лидерство и добър план, като първото е от критично значение. Една организация има нужда да създаде уелнес култура, точно както прави по отношение на сигурността, така че всеки ден да се говори за уелнес и да се правят препратки към темата във всяка важна среща или презентация. Единствено изпълнителният директор и бордът могат да поставят началото на това - необходимо е буквално да вървят и да говорят, да се включват в уелнес събитията на организацията и да превърнат това в част от живота си. На кратко, идеята за уелнес е необходимо да се разпознае като нещо стратегическо – сред трите топ стратегии на организацията.

 

Бенедикт Лепер: Топ мениджърите вече разпознават, че здравето и благополучието на служителите има огромно въздействие върху представянето на бизнеса, и това е нещо, което самите ние прилагаме на практика в нашите екипи в Sodexo. Голяма част от експертизата в организацията ни е придобита от преживяванията със собствените ни хора.

 

Какво е необходимо на ниво дизайн на програмата?

ДжП: Като за начало да се въвлекат служителите, така че да имат усещане за нещо свое, и също така да се създадат отделни програми за различните групи. Проучванията показват, че малък процент от служителите на дадена организация могат да са отговорни за половината разходи за здравословни услуги, поради хронични състояния като затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Програми, които са разработени конкретно за тях биха повлияли благотворно и също така значително биха намалили разходите за здравеопазване. Медицинските прегледи и биометричните показатели могат също така да идентифицират хората, при които има риск от хронични заболявания, така че да могат да се прекъснат тези състояния преди да са се развили.


БЛ: В Sodexo вярваме, че този тип цялостен подход е вярната посока на развитие, което може да бъде видяно в различните програми, които предлагаме по цял свят.

 

Какво е подходящо да включва една уелнес програма?

ДжП: Тренировки, които са много по-ефективни, ако се провеждат в група, така че хората да се чувстват подкрепени, не изолирани. Здравословна храна в кафенето за служители и здравословни закуски по време на срещи - това са ключови неща, но също толкова важно е хората да бъдат образовани за здравословните навици на хранене. Насърчаването на хората да ходят, вместо да използват ескалатори и да споделят своите цели – например в споделено фирмено чат пространство – са все неща, които биха помогнали. Комуникацията по тези теми е необходимо да бъде постоянна и продължителна, не само на ниво какво предлага дадена програма, но също така и за напредъка на организацията като цяло.

 

БЛ: Няма съмнение, че основният фокус трябва да бъде върху начина на хранене, спортуване и начина на живот на отделния индивид. Но смятам, че също така е важно да се помогне на хората да бъдат по-осъзнати като цяло, което само по себе си е част от цялото уелнес уравнение, и отново да спомена, че това е нещо което ние сме въвели вътрешно в организацията ни. В централния ни офис в Париж организирахме поредица от сесии за осъзнатост и медитация и участниците след сесиите имаха усещане за благополучие и по-голяма емпатия към колегите си. Това беше едно много ценно преживяване от HR перспектива, и това също така ни даде ценна информация за бъдещите уелнес програми.

 

Могат ли организациите да предоставят самостоятелно програми?

ДжП: Да, въпреки че експертната консултация и подкрепа от фирми като Sodexo имат важна роля при създаването и реализирането на програми, тъй като става дума за създаване на генерална промяна в начина на живот, а не 30-дневно чудо. Възвръщаемостта от това може да бъде наистина значима – най-добрите уелнес програми за служителите сами по себе си водят до двукратно – трикратно спестяване за здравни услуги от програмната цена, и увеличаване на ангажираността на служителите до 40%. Уелнес културата е наистина свързана с това да направиш „правилното нещо“ за служителите си - хората които движат бизнеса, като им се помогне да водят по-добър живот. Всеки извлича полза от това.

 

БЛ: Коментарът на Джим за по-добрия начин на живот отразява същностната мисия на Sodexo – да подобри качеството на живот на хората. Това започва като самите ние сме добър работодател, по начина по който подкрепяме и развиваме нашите хора и тази инвестиция допринася за увеличаване на нивата на ангажираност на служителите. Ангажираността на служителите достига 68% през 2016 г. - увеличение с 9% от 2014-та, според нашите глобални годишни проучвания. Тази отдаденост към нашите служители също така е индикация, че уелнес предложенията, които създаваме са абсолютно релевантни на предизвикателствата свързани с управление на човешките ресурси, които другите организации срещат. Според проучване на Харвардския университет, след три годишно прилагане една уелнес програма може да генерира ROI 3.27:1 от намаляване на разходите за здравни услуги и ROI 2.73:1 от отсъствия. Степента на приложимост е тази, която накрая води до тъй привлекателните KPI (ключови показатели за ефективност), които компаниите търсят.

 

В друго интервю за AON, CEO-то на Sodexo за България, Виктор Косконел, добавя по темата:

Вече 13 години в Содексо се стремим  да подобрим качеството на живот на компании и организации от всички бизнес сектори в България и за нас наградата на AON за Най-добър работодател в сектора на услугите е признание за усилията ни. Разбира се, процесът, който сме започнали, е насочен и вътрешно в нашата компания – винаги се стараем да бъдем близо до служителите си и изцяло се вдъхновяваме от техните нужди. Ние считаме, че нашите служители са най-ценният ни актив, затова и се стараем да прилагаме прости и приятни практики, които да имат смисъл и значение за екипа ни.

Нашите служители са твърдо убедени, че Содексо подобрява качеството на живот на клиентите си и техните служители чрез услугите, които предлагаме. Служителите ни вярват, че Содексо прави необходимото, що се отнася до тяхното здраве и се грижи подобаващо за добрия баланс между работата и личния живот, както и за качеството на живот, чрез предоставяне на придобивки, които отговарят на техните нужди, както и на гъвкаво работно време.

Мисията ни в Содексо е да подобряваме качеството на всекидневния живот на всички, на които служим, както и да допринасяме за икономическото, социално и екологично развитие на общностите, регионите и страните, в които работим, затова и високо ценим и благодарим на AON  за това отличие.