seeSUSTAINtec - b2b оnline platform
Sustainable Technologies

Trastena Ltd

Hall 1
Bulgaria

Вино от био малини – неповторим вкус и усещане е за нежност


Усещате ли аромата на тези малки плодчета, съчетали в себе си мощни антиоксиданти и невероятни ползи за здравето?А какво ще кажете за тяхното приложение в производството на малиново вино?

Трастена  - Произведено с много любов и  100% ферментирали био малини и дългогодишна традиция, без изкуствени оцветители, аромати и овкусители.

Ще ви запознаем накратко с историята и технологията на производство на малиново вино Трастена. То е неповторимо, рядко, различно и пристрастяващо. Легендата гласи, че навремето в манастира Св. Панталеймон монасите правели ароматно малиново вино. Днес от светилището е останал само един каменен кръст. Но, около руините му се отглежда плантация с био малини, а рецептата за направата на виното на древните монаси е запазена. Тази невероятна напитка може да ви пренесе в друго измерение, високо в Стара Планина. Звучи като приказка, нали?

Интервю с г-жа Оля Антонова, търговски директор на Трастена ЕООД.

Г-жо Антонова, как се роди идеята за производството на малиново вино?

Нашето семейство се занимава с био земеделие от вече 14 години. Преди 12 години съпругът ми и баща му решават да опитат една стара рецепта за вино, за което само са се носели слухове по онова време. 3 години по-късно, след много опити и упоритост с появява първото успешно малиново вино от семейството на Трастена.

Къде се намират Вашите био насаждения?

В средна Стара Планина- над село Бов в искърското дефиле. Един чист и много красив район, в който хората могат да се насладят на гледки към искърския каньон, както и на страхотни планински разходки.


Разкажете ни малко повече за вината, които произвеждате.

Това са два продукта, които са познати на широката аудитория в България. Продукти, които са много лесно разпознаваеми като вкус, аромат и визия. И разбира се продукти, които през последната година много колеги се опитват да копират, което е голям комплимент за нас.

Какво отличава вината Трастена от останалите продукти на пазара?

Трастена са направени от собствена продукция с доказан произход и  Био сертификат, който нашите клиенти могат да видят на всяко едно събитие. Нашата суровина,която се бере на ръка е проследима до самия храст. Обикновено плодовите вина с каквито и претенции да са на етикета не успяват да докажат произхода на продукцията си, или се оказва, че съдържат изкуствени аромати и вкусове, тъй като е много трудно да се постигне вкус и аромат посредством стандартните методи, които използват технолозите. Точно за това Трастена е едно истинско вино от малини, което колкото и просто да звучи до ден днешен се оказва доста трудно за постигане.

Защо малините са толкова полезни?

Самите плодове имат безброй полезни съставки и свойства- утоляват жаждата, подобряват храносмилането, богати са на винтамин А1, B2, B9- фолиева киселина, бета- ситостерол, който притежава антисклеротични свойства. Препоръчват се за бременни жени и такива, които искат да забременеят. Високото съдържание на мед ги прави и полезни антидепресанти. Това разбира се е информация за самите плодове във пресен вид.

Освен на щанда Ви по време на Sofia Sport & Healthy Life, къде мога да се закупят Вашите вина?

В добрите био магазини и специализирани винени магазини. Не работим с големи вериги и хипермаркети и подкрепяме малките семейни бизнеси.

Какви посетители очаквате да срещнете на изложението Sofia Sport & Healthy Life?

Хора, които държат на здравето и външния си вид. Хора, за които да живееш здравословно и целесъобразно е начин на живот. Хора, които познават истинските вкусове и натуралните продукти. И разбира се хора, които за първи път ще опитат магията на малиновото вино.