ViaExpo We will help you find the right partners in South-East Europe Our mission is to support companies in their efforts to develop the business in the Region!

Отново ще похапваме растителни мазнини, без да знаем...

Отново ще похапваме растителни мазнини, без да знаем...
Posted on: 05/04/2013|06:04; Source: ecomedia.bg; Category: Енергийна ефективност и възобновяема енергия

Симеон Присадашки: С отмяната на Наредбата за млечните продукти всички продукти с растителни мазнини ще се наричат млечни

При отмяна на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти лошото е, че всички продукти, произведени с растителни мазнини, ще се наричат млечни. Това каза пред Агенция „Фокус” Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти бяха отменени с решение на Върховния административен съд. „Връща се старото положение. Проблемът е най-вече със сиренето. Киселите млека, в които има растителна мазнина, също ще се наричат кисели млека”, обясни Присадашки.

По негови думи, отмяната на промените в Наредбата ще доведе до увеличаване на злоупотребите в сектора. „Влагането на тези суровини е анонимно, без да бъдат упоменавани и сега това нещо се възстанови, тъй като, със свалянето на наредбата, се свалиха и наложените наказания за злоупотреби за рецидив в тази сфера. В Наредбата санкциите бяха доста големи, при повторно нарушение даже Агенцията по безопасност на храните можеше да спре предприятието от работа. Сега всички тези санкции отпадат и остават старите санкции, които са символични”, посочи Присадашки.

Няма предприятия, които да са били затворени, вследствие на влизането в сила на Наредбата. „Тези продукти се произвеждаха главно в предприятия, където се работеха сирена и кисели млека и тези предприятия всички си имаха хомогенизатори. Тези продукти се работят от сухо мляко и растителна мазнина и тези два продукта се хомогенизират. Всички предприятия, които работят сирене и кисело мляко, могат да работят и другия продукт, няма определени технологични съоръжения, които да се изискват за отделните продукти”, обясни още Симеон Присадашки.

Заедно #ЗаПирин
Заедно #ЗаПирин
Каравана от бъдещето
Каравана от бъдещето
Топящи се портрети
Топящи се портрети
5-ти блок  ще работи до 2047 г.
5-ти блок ще работи до 2047 г.
5-ти блок  ще работи до 2046 г.
5-ти блок ще работи до 2046 г.