ViaExpo We will help you find the right partners in South-East Europe Our mission is to support companies in their efforts to develop the business in the Region!

Какво е Ашолотъл? Не би Ви и хрумнало…

Какво е Ашолотъл? Не би Ви и хрумнало…
Posted on: 01/05/2013|06:05; Source: ecomedia.bg; Category: Енергийна ефективност и възобновяема енергия

Макар да звучи доста странно, Ашолотъл е вид саламандър. Да научим малко повече за него

Ашолотъл, на латински Ambystoma mexicanum, е вид воден саламандър. Спада към Разред Caudata (Опашати), семейство Ambystomatidae (Амбистоми).

Освен името, този саламандър има и наистина странен външен вид. Това се дължи на факта, че не претърпява метаморфоза, а като възрастен остава във водната си ларвовидна форма. Развитието на този саламандър е пример за неотения или с други думи казано -  вид, който като възрастен и полово зрял запазва характеристиките си на ларва. Макар и рядко, може да претърпи метаморфоза.

На дължина Ашолотъл достига от 15 до 30-40 см, но рядко надвишава 30 см. На тегло варира между 60 и 110 грама. Диша през кожата, но има и бели дробове. Месояден е.

В дивата природа Ambystoma mexicanum обикновено се размножава от март до юни. Във водата или върху субстрат се отлагат от 100 до 300 яйца. Малките се появяват на бял свят след около 2 седмици и веднага стават независими от родителите си.

Ашолотъл предпочита да живее самотно и може да бъде активен по всяко време на деня. Продължителността му на живот е до 15 години, но обикновено е не повече от 5-6.

В България не можете да срещнете Ашолотъл. Той обитава езера в централно Мексико и по-точно две от тях – Чалко и Хочимилко, в долината на Мексико, близо до Мексико сити. Обитава и пълни с вода кратери на вълкуни.

Видът е застрашен и на места почти изчезнал, основно заради загуба на местообитания. Включен е в списъка на IUCN с категория „критично застрашен“.

Заедно #ЗаПирин
Заедно #ЗаПирин
Каравана от бъдещето
Каравана от бъдещето
Топящи се портрети
Топящи се портрети
5-ти блок  ще работи до 2047 г.
5-ти блок ще работи до 2047 г.
5-ти блок  ще работи до 2046 г.
5-ти блок ще работи до 2046 г.